Johan Kimrin, Apart förlag. Foto: Magne Fridhill.

Johan Kimrin om jobbet efter succén på Kickstarter

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Apart förlag fick en gudabenådad (!) succé på Kickstarter med sin Valhall-kampanj. Den slutade på nästan 2,5 miljoner kronor. Johan Kimrin ser fram emot lite semester när allt är klart.

Vi har redan tidigare gjort en lång intervju med Johan Kimrin om arbetet före och under Kickstarter-kampanjen för Valhall Jubileumsbox. Då återstod ännu många dagar på kampanjen och de allra sista dagarna rasslade det in rejält med pengar. Vid deadline hade 1448 backare lovat hela 2 474 670 kronor till projektet. Rätt långt över de 150 000 kronor som var angivna som mål på Kickstarter och även de 500 000 kronor som var förlagets interna mål.

Slutresultatet för Apart förlags Kickstarter-kampanj för Valhall Jubileumsbox.

Vi bestämde oss för att följa upp och höra med Johan Kimrin om hur det känns efteråt, när Kickstartersuccén är fullbordad och pengarna på väg in på kontot.


ANNONS


Nästan 2,5 miljoner, hur känns det nu?
– Jag vet att jag borde fira lite och vara nöjd, men just nu är det svårt. Det har varit så mycket med uppdateringar, frågor från backare, dialog med Peter Madsen och leverantörer och så vidare att jag inte hunnit det. Förhoppningsvis kan jag göra det runt … mellandagarna, kanske?

– Men det har tillkommit väldigt mycket oplanerat extraarbete. Alldeles strax ska jag ha ett skypemöte med en ”pledge manager”-tjänst för att få rätt på lite grejer, bland annat ska man kunna göra ”late pledges” (efterhandsbeställning) för alla som inte hann eller missade kampanjdeadline. Det visade sig vara ett heltidsjobb i sig att sätta upp. Lite naivt trodde jag att allt skulle importeras av sig själv och typ bara funka, men i praktiken är det som att sätta upp en ny mini-kickstarter eller webshop – i ett helt nytt gränssnitt. Så det har varit ganska många arbetstimmar jag inte räknade med …

Kickstarter tar ut en avgift på 5 procent av de totala insamlade medlen och dessutom tillkommer 3 procent för betalningsavgifter och 3 kr per backare. Så lite drygt 200 000 kronor i avgifter försvinner.

Går kalkylen ihop sig med allt ni lovat och hur mycket pengar blir det kvar?
– Det får vi väl hoppas. Många verkar tro att allt över 150 000 är ren vinst, men vi har ju ökat inte bara produktionskostnaden per box utan även antalet boxar och böcker som ska produceras. Så det är inte så att vi går 2,35 miljoner plus på det här.

ANNONS

– Dessutom lovade jag alla som bidragit, på klassiskt indiemanér, att de skulle få ersättning delvis baserad på hur bra kickstartern gick – men det är ju bara rimligt. Så givetvis har kostnaderna ökat såklart. Men även om jag inte fått alla nya offerter än så ska väl 1 500 backare göra att det finns en tillräcklig marginal när allt är summerat. Förhoppningsvis även mina extra timmar …

Har du börjat planera nästa Kickstarter eller behöver du semester efter den här månaden?
– Jag behöver definitivt semester. Faktum är att jag tog en semester för att jobba med kickstartern. Så jag behöver en semester från min semester kan man säga, säger Johan Kimrin och tillägger:

– Men Valhall-kickstartern är bara en av dem som legat och marinerats i mitt huvud. Det finns en handfull till – av varierad grad – men de ska vara genomförbara också. Men kan Fria Ligan göra flera om året så borde väl Apart kunna. Skillnaden är väl att de är lite fler så då finns ju lite mer timmar. Tid är ju alltid ett problem – man har aldrig tillräckligt av den.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar, däribland 30 månader av författaren Jannice Eklöf vars dotter drabbades av leukemi och under två och ett halvt år kastas familjen mellan hopp och förtvivlan. Bättre med åren av Katarina Steding Ehrenborg handlar bland annat om att bromsa åldrandet. Augustvinnaren Marit Kapla (Osebol) är tillbaka med ny bok: Kärlek på svenska. Och så en uppföljare: Mera saker som (nästan) ingen vet av Bengt Fredrikson och Andreas Palmaer med oväntade fakta.

🎂 Födelsedagar: Brian Aldiss (1925-2017) föddes den 18 augusti, men det är nästan trettio år sedan hans böcker (främst science fiction) gavs ut på svenska. Hans sista bok, Finches of mars, kom 2014. Dagboksförfattaren Agneta Horn (1629-1672) var också född denna dag och hon skildras i boken Agneta Horn : ett liv i trettioåriga krigets skugga av Karin Milles. Fyller år idag gör amerikanske historikern och författaren Timothy Snyder vars bok Om tyranni : tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet (grafisk utgåva) nyligen kom ut på svenska i nytt lättillgängligt format.

🥙 Den 18 augusti firas Fajita-dagen. Hur långt har den svenska TexMex-kulturen utvecklats, vet vi skillnaden på burritos, fajitas och tacos? Läs ¡Taco loco! : Mexikansk gatumat från grunden av Jonas Cramby eller Tacos! : äkta mexikanska recept av Cruz Felipe Fuentes och Ben Fordham. Dessutom ”firas” idag i vissa länder Dålig Poesi-dagen. Vilket innebär att detta är dagen då ingen ska skämmas utan dela med sig av haikus och andra diktformer. Men det kan också vara dagen då du vill utveckla din inneboende poet och läsa Skriva poesi : om diktandets hantverk av Mats Söderlund eller Guide till att läsa och skriva poesi av Jenny Edvardsson.🎪 Jättemässa. Bokmässan i Frankfurt tänker efter några svåra coronaår åter bli bokbranschens mittpunkt. Med två månader kvar har 4 000 utställare från 80 länder bokat plats inklusive världens största förlag, skriver Publishing Perspectives. Alla 456 bord i Literary Agents & Scouts Center är bokade.

Fysisk butik = fysisk bokhandel + dagligvaruhandel. Ehandel = internetbokhandel + bokklubbar. Grafik av Boktugg.

📉 Trend. Bokförsäljningsstatistiken för jan-jun 2022 visar att bokhandeln vann tillbaka marknadsandelar från internetbokhandeln. Men försäljningen i Sverige av fysiska böcker sjönk samtidigt som tillväxten för digitala saktar in. Totalt (alla format och kanaler) minskade bokförsäljningen 1,8 procent jämfört med samma tid förra året.

Verkstopplistorna för andra kvartalet visar vilka böcker som drog in mest pengar i kronor och ören – fördelat på olika kanaler och format. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

🤑 Kvartalstopplista. Den mest lönsamma boken under andra kvartalet 2022? Kult av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus sålde mest i kronor, alla format sammanräknade. Här är topplistorna på böckerna som drog in mest pengar under Q2-2022. Ett par författare (däribland) Läckberg & Fexeus lyckades få med två titlar på topp 20. Här hittar du alla topplistorna för apr-juni 2022.

Uppdateras under dagen …