Svenska Förläggareföreningen firade 175 år med fest – och ny bok

Författaren Johan Svedjedal gav en snabbrepris av Svenska Förläggareföreningens historia i samband med 175-årsfesten. Han är dessutom huvudförfattare till boken i förgrunden. Foto: Sören Andersson.

På tisdagskvällen firades Svenska Förläggareföreningens 175:e födelsedag och man kan väl säga att den tjocka boken Böckernas tid var en fin födelsedagspresent.

Den 4 december 1843 instiftades Svenska Förlags-föreningen som tio år senare bytte namn till Svenska Bokförläggareföreningen och först 1996 fick sitt nuvarande namn: Svenska Förläggareföreningen. Det innebär att föreningen är äldre än Bokhandlareföreningen (1893) och Författarförbundet (1893).

Det senaste stora firandet skedde 1993 då föreningen fyllde 150 år. Då höll man till på Grand Hotel Vinterträdgården och gav ut boken Bokens samhälle av Johan Svedjedal, med undertiteln Svenska bokförläggareföreningen och svensk bokmarknad 1887-1943 – i två volymer.

Kristina Ahlinder och Eva Bonnier är två av dem som varit inblandade i bokprojektet från start. Här firar de på Förläggareföreningens 175-årsjubileum. Foto: Sören Andersson.

Så när Svenska Förläggareföreningen började fundera på hur man skulle fira 175 år så dök tanken på en ny bok upp, som kunde berätta historien från 1943 och fram till idag.

– Idén föddes i februari 2016. Jag har hittat ett mejl till Eva Bonnier från den 13 februari, sedan träffade vi Johan Svedjedal bara några dagar senare och sedan var projektet igång. Johan har varit helt ovärderlig i processen, utan honom hade det aldrig blivit en så här bra bok, säger Kristina Ahlinder, direktör för Svenska Förläggareföreningen.

Marie Ekerlid och Bertil Ekerlid bläddrar i Böckernas tid vid Svenska Förläggareföreningens 175-årsfest. Foto: Sören Andersson.

Ekonomiskt hade det förstås inte gått att genomföra ett sådant här bokprojekt utan stöd från externa sponsorer. Stiftelsen Bokbranschens understöds- och utbildningsfond, Lars Salviusföreningen och Stiftelsen Boken i Sverige har bidragit med pengar. Dessutom har de stora förlagen Norstedts, Bonnierförlagen samt Natur & Kultur (som även stod för lokalen till jubileumsfesten) bidragit med både praktiskt arbete med boken (redigering, korrektur, formgivning etc) men även tagit tryckerifakturan (en första upplaga på 1 000 exemplar). Resultatet är en gedigen bok – Böckernas tid: Svenska förläggareföreningen och svensk bokmarknad sedan 1943 – som man hoppas blir årets julklapp bland alla som jobbar i bokbranschen – och kanske ett framtida inslag på utbildningar?

Fyra vassa förläggare minglade på Svenska Förläggareföreningens 175-årsjubileum: Ann-Marie Skarp, Pia Printz, Johanna Daehli och Eva Gedin. Foto: Sören Andersson.

Att sammanfatta 150 års verksamhet i korthet är nästan omöjligt även om Johan Svedjedal gjorde ett bra försök i ett kort föredrag under kvällen igår. Vi fick följa resan från ett sällskap av gubbar (idel män som ordförande fram till 2010) fram till dagens mer jämställda förening där Eva Gedin tog över ordförandeklubban 2016 från Eva Bonnier. När vi istället ber Kristina Ahlinder att sammanfatta de senaste 25 åren så är det tydligt att det hänt enormt mycket under den här perioden – kanske mer än vad det gjorde decennierna dessförinnan?

– Oj, ja det har verkligen skett många stora saker. Efter att vi fick fria bokpriser 1970 så är branschen numera helt avreglerad. Vi har inget ramavtal med Författarförbundet eller Bokhandlareföreningen och momsen på böcker sänktes 2002. Internetbokhandeln har etablerats och blivit en stor kanal och nu ser vi hur även strömningstjänsterna blir allt viktigare, säger Kristina Ahlinder och tillägger:

– Föreningen är fortsatt stark och har klarat omställningen fint. Vi har blivit viktiga på andra sätt än vi var för kanske 25-50 år sedan. Vi har god kunskap om branschen tack vare fin statistik (förlagsstatistik och återförsäljarstatistik). Vi har bra kontaktnät i Sveriges riksdag, något som visat sig viktigt i många olika sammanhang. Vi anordnar seminarier och informationsmöten för våra medlemmar. Dessutom har vi drivit frågan om sänkt moms på digitala böcker framgångsrikt och tar fram olika rapporter.

Två av gästerna på Svenska Förläggareföreningens 175-årsfest var Jonas Modig (ordförande 2002-2007) och Bertil Wahlström. Foto: Sören Andersson.

Och hur ska Svenska Förläggareföreningen fortsätta vara relevant de kommande 25 åren?
– Vi måste vara lyhörda och förstå vad som händer i vår omvärld så att vi hela tiden är relevanta och gör rätt saker, gärna i ett tidigt skede. Det ska vara en självklarhet för ett professionellt förlag att vara medlem hos oss och de ska känna att de kan påverka. Vi ska fortsätta vara en stark röst för förlagen och samtidigt hjälpa och serva förlagen med fakta, juridisk rådgivning med mera.

Känslan efter att ha firat en 175-åring?
– Jag är bara glad och tacksam över att vår fina förening står stadigt och gör ett gott arbete. Att ambitionen att utvecklas finns och förlagen fortsatt stöttar oss, uppskattar oss och vill fortsätta utveckla föreningens verksamhet tillsammans.

Fotnot: Förutom Johan Svedjedal som är huvudförfattare till boken medverkar även dessa personer med texter: Kristina Ahlinder, Gunnel Furuland, Jerry Määttä, Leif Olsson, Jan-Erik Pettersson, Erik Peurell, Ann Steiner, Petra Söderlund och Åsa Warnqvist

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL