Julkalender 2018 – lucka 3: Sjömannen som skrev en odödlig kortroman

Julkalender 2018 - 3 dec. Bakgrundsfoto: Pixabay.

Författaren Joseph Conrad föddes den 3 december 1857. Drygt 40 år senare skrev han Mörkrets hjärta, som brukar kallas den bästa korta roman som skrivits på engelska.

Mörkrets hjärta är en välbekant titel för de flesta som har läst litteraturvetenskap. Det är Joseph Conrads mest berömda verk och en av världens mest återutgivna böcker. Med nästan 120 år på nacken har den analyserats och debatterats massvis med gånger.

Joseph Conrad (1857-1924) föddes av polska föräldrar i ryska Ukraina den 3 december 1857. Som tonåring gick han till sjöss och blev sedermera kapten i engelska handelsflottan. Efter 20 år till havs fick han en febersjukdom och bosatte sig i brittiska Kent där han inledde en författarkarriär. Debuten blev 1895 med var Almayer’s folly (på svenska Almayers dårskap) men hans femte bok, Heart of Darkness (1899), blev hans mest framstående. Andra titlar är Nostromo, Den yttersta gränsen, En fredlös på öarna och Anarkisten.

Mörkrets hjärta berör teman som sanning, moral och ondska. Boken tros vara inspirerad av Conrads egna upplevelser från tiden som kapten på en ångbåt i Kongofloden och anses ha varit ett viktigt bidrag i den internationella kampanjen mot folkmordet i dåvarande Kongofristaten. Det har dock diskuterats om romanen verkligen handlar om koloniseringen av Kongo, eller om den är en sorts redogörelse för människans mörkare sidor.

Romanen har filmatiserats flera gånger. Francis Ford Coppolas film Apocalypse Now från 1979 med Marlon Brando och Martin Sheen är den mest välkända (handlingen är dock kraftigt modifierad och utspelar sig under Vietnamkriget). Den senaste filmatiseringen är från 1993 med John Malkovich och Tim Roth.

Boken släpptes på svenska första gången 1949 och har sedan dess tryckts i många nyutgåvor. Modernista gav ut en inbunden utgåva av Mörkrets hjärta förra hösten i en äldre Margaretha Odelbergs översättning från 1960. 2008 kom en nyöversättning av Einar Heckscher på Lindelöws bokförlag.

Dagens titlar

Idag den 3 december 2018 släpps ungefär 40 tryckta böcker. Här är några av dem:



99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL