DN:s kulturchef Björn Wiman: Besvärande för Akademien

Akademiledamöterna Horace Engdahl och Anders Olsson. Arkivbild: Janerik Henriksson/TT.

Den skärpta domen mot ”kulturprofilen” är ett slag mot både Svenska Akademien och Nobelpriset.
– Den gör inte deras situation bättre, säger DN:s kulturchef Björn Wiman.


Den så kallade kulturprofilen fälls för två fall av våldtäkt och döms till 2,5 års fängelse av Svea hovrätt. I tingsrätten fälldes han endast för ett fall.

– Det understryker ju allvaret i de här anklagelserna, säger Björn Wiman strax efter att han tagit del av utfallet.

Även om domen är besvärande för kulturprofilen så är den också ett hårt slag för Svenska Akademien eftersom ledamoten Katarina Frostenson, som har kopplingar till kulturprofilen, till skillnad från i tingsrätten vittnade till den dömde mannens försvar.

ANNONS

– Det gör att Svenska Akademien får ett direkt band till den här domen och den dömde mannen på ett sätt som man faktiskt inte hade tidigare, säger Wiman.
– Nu är det en ledamot som valt att gå i god för den här personens oskuld och hovrätten har ju kommit till en helt annan slutsats och det är besvärande för Svenska Akademien.

Samtidigt dras institutionen in ytterligare eftersom den kanske mest tongivande personen i debatten, ledamoten Horace Engdahl, gått ut efter tingsrättens dom och sagt att han är förvånad att en man kan skickas i fängelse ”utan några substantiella bevis”.

– Det är klart att det är ännu mer besvärande för den här akademiledamoten och institutionen som vid tidigare tillfälle gjort klart att de är en för alla, alla för en.

ANNONS

Horace Engdahl sitter därtill i Nobelpriskommittén som ska ta fram en lista på litteraturpristagare till nästa år. Nobelstiftelsen är nog inte helt nöjd, tror Wiman.

– De ser nog inte med gillande på Engdahls närvaro i Nobel men de får nog acceptera det för Nobelpriset är viktigare för dem.

Text: Niklas Svahn/TT

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.