Boksöders Julbasar växer – 2018 största hittills

Elin Lucassi Foto: Privat

En avslappnande stämning för alla verkar vara ett vinnande koncept – på onsdag hålls den årliga Julbasaren bland Södermalms förlag och i år är den större än någonsin.

På onsdag den 5 december hålls den återkommande succén Boksöders Julbasar. 16 oberoende bokförlag hemmavarande på Södermalm i Stockholm öppnar sina dörrar och välkomnar besökarna att i avslappnad julstämning fynda böcker och mingla i förlagslokalerna. Förlagen ligger tätt i stadsdelen och det gör det enkelt för besökarna att ta sig mellan de olika adresserna. Som ett vägledande signum finns också den numera traditionella kartan över området.

Arrangemanget är långt ifrån en hektisk bokmässa och en av de viktigaste faktorerna för dagen är att stämningen är stressfri och tillbakalutad. Elin Lucassi är med och samordnar julbasaren. Hon arbetar på En bok för alla som huserar på samma adress som Ordfront, Alfabeta och Galago och hon berättar att Julbasaren är ett kollektivt samarbete som bara tycks bli starkare med åren:

— Alla drar sitt strå till stacken och hjälps åt för att få ihop julbasaren. Vi samlar alla förlag som vill vara med på ett gemensamt datum och sedan har alla öppet under hela dagen, från lunch till sen kväll. Meningen är att det ska vara en avslappnad mysig julkänsla.

När informationen om julbasaren gick ut till förra årets deltagande förlag i höstas var det flera nya förlag som hörde av sig och ville hänga på. I år växer eventet och 16 förlag deltar mot 11 stycken förra året. Tillsammans hjälps de nu åt för att nå ut med information om julbasaren via respektive kanaler och sedan har varje förlag fria händer att utforma dagen som de vill.

Illustratör: Elin Lucassi

— Man skapar sin egen stämning på sitt förlag, säger Elin. Eftersom det är så fritt och alla roddar själva blir det enkelt att genomföra basaren utan att det tar en massa tid. Våra förlag här på Fiskargatan är några av de större som är med och vi har en hel del författare som kommer och hänger och signerar. I år är det många förlag som deltar för första gången och de kanske kör på ett annat sätt och sedan utvecklar det till nästa år. Det är en positiv känsla att man själv kan göra som man vill.

Att basaren är så kravlös och fri till sin form gör den både inkluderande och öppen menar Elin. Här finns inga scener och späckade program – istället tar författarna fram en stol, slår sig ner och pratar med besökarna och kollegor. Möten och diskussioner uppstår av sig själv när stressen sjunker undan.

— Alla är med och det är inte fokus på någon särskild, säger Elin. Hela eventet har blivit väldigt uppskattat – folk kan komma och shoppa samtidigt som de får spana på hur det ser ut hos förlagen i en mysig stämning. Eftersom det är så kollektivistiskt arrangerat så kommer man och går, även vi som jobbar här. Därför står ingen från oss och räknar hur många besökare det är, men förra året var det folk hela tiden med toppar kring lunch och framåt kvällen. För oss på söderförlagen emellan är det trevligt att känna att vi är så många som jobbar med samma sak här omkring.

Här är alla förlag som medverkar på julbasaren i år:

Alfabeta – Fiskargatan 8
Dynamo förlag – Södermannagatan 38
En bok för alla – Fiskargatan 8
Fandrake förlag – Hornsgatan 114
Federativs förlag – Kocksgatan 23 (galleri Momangen)
Fria Ligan förlag – Hornsgatan 114
Galago – Fiskargatan 8
Karneval – Mäster Pers gränd 2C
Leopard/ ETC – St. Paulsgatan 11
Novellix – Klippgatan 11
Ordfront – Fiskargatan 8
Placenta förlag – Heleneborgsgatan 14
Ruin – Heleneborgsgatan 14
Sveriges allmänna konstförening, SAK – Malmgårdsvägen 63b
Tranan – St. Paulsgatan 11
Verbal – Kocksgatan 23 (galleri Momangen)

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL