Fem externa ledamöter är med och utser nästa Nobelpristagare i litteratur 2019-2020

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svenska Akademien och Nobelstiftelsen har kommit överens om en ny Nobelkommitté med fem akademiledamöter och fem externa sakkunniga. Bland nykomlingarna som ska föreslå nästa års Nobelpristagare märks författaren Gun-Britt Sundström och kritikern Kristoffer Leandoer.

Frågan om en ny, utvidgad Nobelkommitté har varit på tapeten sedan i början av juni i år. Enligt Dagens Nyheter krävde Nobelstiftelsen i ett brev till Svenska Akademien att en ny, självständig kommitté skapades, där ledamöterna inte skulle vara ”direkt komprometterade av det senaste halvårets händelser”.

Efter fem månader har man nu nått fram till en kompromiss. I den nya Nobelkommitté som påbörjar arbetet med att vaska fram 2019 års Nobelpristagare i litteratur ingår fem akademiledamöter och fem externa sakkunniga.

Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen, säger i ett uttalande att beslutet att ta in nytt blod i Nobelkommittén är ett steg i rätt riktning.

ANNONS

– Invalet av många nya, fristående ledamöter innebär att ett avstånd skapas till det gångna årets händelser, säger han och fortsätter:
– Under början av nästa år behöver ett beslut fattas om Nobelpriset i litteratur ska kunna delas ut för 2018 och 2019. Nobelstiftelsen har tidigare kommunicerat att en förutsättning för ett ja från Nobelstiftelsen är att den Svenska Akademien tydligt är på väg att återvinna sin trovärdighet som Nobelprisutdelande institution.

Akademiledamöterna är Per Wästberg, Horace Engdahl, Kristina Lugn, Jesper Svenbro och ständige sekreteraren Anders Olsson. De fem som plockats in utifrån är litteraturkritikerna Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist och Kristoffer Leandoer, kritikern och förläggaren Henrik Petersen och författaren Gun-Britt Sundström.

Anders Olsson betecknar överenskommelsen mellan Akademien och Nobelstiftelsen som ett genombrott.

ANNONS

– I och med att Nobelstiftelsen är positiv till den här satsningen så innebär det att vi kan fortsätta att arbeta i lugn och ro inför nästa års pris. Det känns väldigt betryggande. Vi har kommit ett steg vidare i återuppbyggnaden, säger han till TT.

TT: Från början var Svenska Akademien inte så positiv till en ny Nobelkommitté. Vad fick er att ändra er?
– Vi var egentligen inte negativa till det. Vi var kritiska till föreställningen om att Nobelkommittén skulle vara autonom, eller självständig, gentemot övriga Akademien, vilket framhölls som ett krav eller ett önskemål från vissa håll. Men i och med att det ändå är Akademien som delar ut priset så har vi ingenting emot det här.

De fem sakkunniga har olika bakgrund och åldersspannet är också ganska stort mellan dem. Gun-Britt Sundström är till exempel 73 år gammal medan Rebecka Kärde är 27.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

– Det är en ganska stor åldersskillnad, därför att vi ville ha både unga och äldre läsare i den här gruppen. Och det är tre kvinnor också, vi tyckte det var väldigt viktigt att balansera könsmässigt, säger Anders Olsson.

TT: Hur långt sträcker sig ledamöternas kontrakt?
– Tanken är att det ska vara tvåårigt. Det är alltså 2019 och 2020 det handlar om, säger Anders Olsson och förklarar att Akademien fortfarande ser den utvidgade Nobelkommittén som ett temporärt projekt.

TT: Hur mycket får de betalt?
– Jag vill inte säga något om arvoderingen mer än att alla får lika mycket. Vi har samma status, alla ledamöter som ingår i kommittén.

Text: Sara Ullberg/TT

Fakta om nykomlingarna i Nobelkommittén

Gun-Britt Sundström
Född 1945. Författare, kritiker och översättare. Debuterade 1966 och har gett ut ett flertal böcker, däribland ett antal barnböcker. Hennes mest kända bok Maken kom 1976 och räknas som en modern klassiker.

Kristoffer Leandoer
Född 1962. Författare, översättare och kritiker. Debuterade som poet 1987. Bland hans verk märks bland annat samlingen skräcknoveller Svarta speglar från 1994 och Huset som Proust byggde från 2008.

Mikaela Blomqvist
Född 1987. Litteratur- och teaterkritiker i Göteborgs-Posten och Aftonbladet. Fick Svenska Akademiens kritikerpris om 100 000 kronor 2018.

Henrik Petersen
Född 1973. Litteraturkritiker för Helsingborgs Dagblad/Sydsvenskan, översättare, redaktör. Har tidigare arbetat för bokförlaget Modernista.

Rebecka Ahlberg Kärde
27 år. Litteraturkritiker på Dagens Nyheter. Fick Svenska Akademiens kritikerpris om 100 000 kronor 2018.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.