Peter Stamm får stort schweiziskt litteraturpris – boken kommer på svenska hösten 2019

Schweiziske författaren Peter Stamm. Foto: Gaby Gerster

Författaren Peter Stamm tilldelas Schweiziska litteraturpriset 2018 för boken Die sanfte Gleichgültigkeit der Welt, som ges ut på svenska nästa höst.

Schweiziska litteraturpriset delas sedan 2008 ut årligen till ett skönlitterärt eller essäistiskt verk av en tyskspråkig författare, som antingen kommer från Schweiz eller som bor i landet. Prissumman är på 30 000 scweiziska franc (motsvarande 270 000 kronor).

I år går priset till schweizaren Peter Stamm för hans senaste bok Die sanfte Gleichgültigkeit der Welt. Thorén och Lindskog är Peter Stamms svenska förlag och kommer att släppa boken i svensk översättning under hösten 2019.

– Roligt är också att romanen tar sin startpunkt på Skogskyrkogården i Stockholm, säger Jörn Lindskog till Boktugg.

På svenska finns sedan tidigare böckerna Ta vägen, Agnes och Sju år.

– Vi gillar Peter Stamm, vi tycker att han allt sedan debutromanen Agnes är en av Europas mest spännande författare, och det är inte för inte som han är översatt till fler än 40 språk, säger Jörn Lindskog.

Enligt Jörn går alla Peter Stamms böcker ungefär lika bra i Sverige och han har en trogen läsekrets här, även om den inte är lika stor som i Tyskland, USA, Frankrike och Spanien. Bara i Tyskland har Agnes sålt i över en miljon exemplar.

Peter Stamm debuterade 1998 med succéromanen Agnes. Sedan debuten har han skrivit ett tiotal böcker samt dramatik. Hans böcker har översatts till 37 språk och han betraktas som en av Schweiz viktigaste författare.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL