Memo Förlag skapar upplevelser kring sina böcker för att inspirera till läsning

Susanne MacFie, ägare och författare på Memo förlag. Foto: Boktugg

Susanne och Roland MacFie ger ut 3–4 barnböcker om året. Nyligen släppte de en app med deckarfall som hittills finns i 30 städer och på fem olika språk.

Sedan 2004 driver Susanne och Roland MacFie Memo förlag. Det började med att Susanne blev utgiven på förlaget Eriksson & Lindgren som senare köptes upp av Rabén & Sjögren. I samband med det bestämde sig hon och hennes man sig för att börja ge ut hennes böcker själva istället.

– Vi har en bakgrund inom kommunikation och marknadsföring och hade viss erfarenhet från de första utgivningarna, men i stort sett byggde vi upp förlaget från grunden. Sedan drygt sex år tillbaka jobbar vi båda heltid med förlaget, berättar Susanne när vi träffas på Bokmässan i Göteborg.

Susanne har fortsatt att skriva böcker, mest deckare, äventyr och spänning för barn i mellanåldern men också bilderböcker. En del av böckerna är illustrerade av Roland. Några av Memo Förlags mest populära utgivningar är serierna Hemliga Klubben, Vilda Våghals och Legenden om De Fyra Elementen.

– Jag får ofta höra att när barnen väl hittar något som de gillar så vill de ha fler böcker. Därför jobbar vi ganska mycket med serier, säger Susanne.

Redan från början bestämde de sig för att inte jobba med andra författare, utan bara med sina egna böcker. Numera släpper Memo Förlag runt 3–4 titlar varje år, och målet är att ha hög kvalitet på utgivningen.

Vad som delvis också utmärker förlaget är mängden aktiviteter, event och kringmaterial de tar fram runt böckerna.

– Vi försöker skapa saker och upplevelser kring böckerna som förhoppningsvis ska inspirera barnen till att läsa och skriva. Deckarserien Hemliga Klubben utspelar sig i Alingsås, och där har vi till exempel skapat deckarvandringar för barn med skådespelare som spelar huvudkaraktärerna, berättar Susanne.

Det nyaste är en app med digitala deckarfall som släpptes i somras. Även den inspirerad av Hemliga Klubben, fast man måste inte ha läst någon av böckerna. Appen är en form av interaktivt mobilspel där barn löser deckarfall både inomhus och utomhus.

– Vi har gjort slingor i hittills 30 olika städer, förutom svenska städer bland annat London, Helsingfors, Köpenhamn och Oslo. Appen finns på fem språk redan och tanken är att vi ska släppa den på ännu fler ställen, säger Susanne MacFie.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL