fbpx

Författaren Stan Lee som skapade Marvel är död

Marvel-grundaren Stan Lee. Arkivfoto: Jordan Strauss/AP/TT.

Den amerikanska författaren och serieskaparen Stan Lee är död, rapporterar TMZ.
”Det kommer aldrig att finnas en annan Stan Lee”, skriver ”Captain America”-skådisen Chris Evans på Twitter.


Stan Lee är mest känd som en av skaparna av det amerikanska serieförlaget och superhjälteuniversumet Marvel Comics, som ligger bakom kända figurer som Spindelmannen, Hulken, Captain America och Iron Man.

– Han var kanske den mest betydelsefulla, säger Sture Hegerfors, president för Serieakademien, om Stan Lees inflytande vad gällde att göra superhjältar populära, till TT.

Dog ett år efter frun

Enligt TMZ ska Stan Lee ha förts till sjukhus i Hollywood under måndagsmorgonen, lokal tid, där han senare avled, 95 år gammal. I fjol gick Lees hustru sedan 69 år tillbaka bort. Paret hade dottern Joan tillsammans.

ANNONS

– Min pappa älskade alla sina fans. Han var den bästa, hyggligaste mannen, säger hon till TMZ.

Stan Lee startade Marvel tillsammans med bland andra tecknarna Jack Kirby och Steve Ditko i början av 1960-talet och har sedan dess levererat superhjälteserier som uppslukat flera generationer av unga läsare och resulterat i otaliga filmatiseringar.

– Förnyelsen av superhjältegenren, den stod Stan Lee för. Han införde en ganska drastisk humor i serierna som dittills hade varit lite allvarligare i tonen, säger Sture Hegerfors.

ANNONS

Lee uppmärksammades även för de många lager av komplexitet han tillskrev sina superhjältar, skriver Reuters. Hans figurer kunde vara hårda som sten på utsidan men kunde samtidigt känna sig osäkra och hade problem med både kärlek och pengar.

”Jag kände att det skulle vara roligt att känna till lite om deras privata liv, om deras personligheter och visa att de var mänskliga samtidigt som de var superhjältar”, berättade Lee i en intervju med NPR News 2010.

Att just Spindelmannen är den kanske mest välkända av Stan Lees figurer är ingen slump enligt Hegerfors.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Han är ju mänsklig och har inte så lätt med tjejer. Hade jag varit yngre när jag läste Spindelmannen hade jag nog identifierat mig mycket med honom.

På Twitter uppmärksammas dödsbeskedet av så väl fans som kändisar.

”Det kommer aldrig att finnas en annan Stan Lee. Under decennier har han försett både unga och gamla med äventyr, flykt, tröst, självförtroende, inspiration, styrka, vänskap och glädje”, skriver den amerikanska skådespelaren Chris Evans, bland annat känd för sin roll som Captain America i Marvelfilmerna med samma namn.

I ett annat inlägg hyllas Lee av Kevin Feige, filmproducent och direktör för Marvel Studios:

”Ingen har haft mer inverkan på min karriär och allt vi gör på Marvel Studios än Stan Lee. Stan lämnar ett extraordinärt arv efter sig som kommer att överleva oss alla. Våra tankar går till hans dotter, hans familj och hans miljoner fans.”

Text: TT

Fakta om Stan Lee

Stan Lee, född Stanley Lieber, föddes 1922 i New York.
Redan som 17-åring började han arbeta med Timely Comics, som sedan skulle bli Marvel Comics där han var förlagschef 1972–81.
Från 1960-talet förnyade han tillsammans med bland andra Jack Kirby och Steve Ditko superhjältekonceptet och skapade nya figurer såsom Spindelmannen, Hulken, X-Men, Iron Man och Thor.
Från och med ”X-Men” 2000 har Lee gjort mindre gästroller i de Marvelfilmer som producerats, så kallade cameoroller.

Källa: Nationalencyklopedin

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.