Stockholms science fiction-antikvariat: Nyckeln är att vi går mot strömmen

Magnus Lekberg och Lars Jansson utanför nyöppnade Stockholms science fiction-antikvariat. Foto: Anna Wilhelmsson

Två SF-nördar har slagit sina kloka huvuden (och boksamlingar) ihop och startat ett antikvariat för fantastiklitteratur på Söder i Stockholm.

Det krävs antingen muskler eller en tydlig nisch för att överleva i bokbranschen, det har vi konstaterat många gånger – särskilt vad gäller förlag men även bokhandeln. Ett lysande exempel på detta är Science fiction-bokhandeln som frodas medan andra bokhandlare går på knäna.

Marknaden för begagnad litteratur har vacklat under en längre tid, åtminstone de fysiska handlarna. Vi har tidigare skrivit om Rönnells, ett anrikt Stockholmsantikvariat har fått stöd av sina kunder för att klara ekonomin. Men medan en del antikvariat går i konkurs eller tvingas slå igen när ingen vill ta över finns det andra som startar med nya krafter och visioner – och förhoppningar.

– Ur en kommersiell synvinkel har det visat sig vara svårt att driva antikvariat. Det har lagts ner flera antikvariat i Stockholm de senaste åren. Nyckeln för vår del är att vi går mot strömmen – vi har ingen nätförsäljning och säljer bara böcker inom en väldigt smal genre, säger Magnus Lekberg, en av grundarna till Stockholms science fiction-antikvariat.

Den 2 november 2018 slog det nya antikvariatet upp portarna på Rutger Fuchsgatan 8 på Södermalm i Stockholm. Antikvariatet drivs av två barndomsvänner: Magnus Lekberg, tv-producent som även är medgrundare till SF-förlaget Charles Wood Publishing, och Lars Jansson, scenograf. De har alltid delat ett intresse för litteratur och film inom fantastikens olika genrer.

Men att vänskapen skulle leda till ett antikvariat beror mycket på ett hejdlöst och nördigt boksamlande.

– Jag är väldigt nostalgisk och har alltid varit en samlare, berättar Magnus. Under årens lopp har jag på sätt och vis samlat på min barndom, det jag gillade som barn försöker jag hitta igen. När man är liten har man all tid men inga pengar, och nu när man är vuxen har man pengar men ingen tid …

Samlarintresset har inneburit otaliga turer till loppisar och antikvariat, och därmed ständigt växande bokhögar där hemma.

– Till slut hade jag byggt upp ett stort bibliotek på uppskattningsvis runt 3 000 titlar som i slutänden behövde magasineras.

Samtidigt hade Magnus en dröm om att öppna en bokhandel. Men boksamlingen fortsatte växa och till slut insåg han att han behövde göra något åt saken. Han pratade med Lars, som redan hade en lokal på Söder som hade använts som kontorshotell.

– Han gick igång på idén och vi bestämde oss för att bygga om lokalen. Lars har stått för det mest av renoveringen och han designade hela butiken med platsbyggda bokhyllor och all annan inredning.

Antikvariatet fylldes på med Magnus och Lars egna böcker som grund och kompletterades med en del inköp från andra samlare.

50 hyllmeter begagnad fantastik

Till en början har Stockholms science fiction-antikvariat öppet tisdag–fredag kl 11–18 och lördag kl 12–16, en modell som de ska känna på fram till jul. Magnus och Lars bemannar själva butiken eftersom det enkelt kan kombineras med deras vanliga jobb.

– Vi har mötts av ett jättestort intresse. Både från personer som är på jakt efter böcker men också från media. Vi är idag det enda antikvariatet i Sverige som har en fysisk butik med uteslutande SF-litteratur, vilket verkar slå an något hos många.

Vad har du själv saknat på din jakt efter begagnad SF-litteratur?
– Oftast är böckerna inte alls sorterade, och jag måste själv gå och rota på second hand-butiker och loppisar. Jag har saknat ett ställe där det är ordning och reda, säger Magnus.

Böckerna i antikvariatet är sorterade efter författarens namn, inte efter genre. För den som är på jakt efter boktips inom en viss genre får helt enkelt fråga personalen.

Förutom böcker på mestadels svenska och engelska, men även på andra språk, säljer antikvariatet begagnade serietidningar i liten skala. Men allting faller under paraplygenren fantastik.

– Vi är ganska snälla med vad som passar in i fantastikbegreppet, men det måste finnas något element i boken som inte hör till denna värld, konstaterar Magnus.

Butiken har ungefär 50 hyllmeter och Magnus gissar på att de har ungefär 3 000 titlar till försäljning just nu. Så här i början är de väldigt intresserade av att folk kommer in och säljer, eller byter in sina gamla böcker.

– Vi köper gärna in böcker, men dock inte urskillningslöst. Det går lite inflation i vissa författare eller serier, som Eddings och Jordan till exempel. Vi tar emot allt som passar in i vår nisch, men det är inte säkert att vi betalar för allt.

För en vecka sedan var det invigning. Hur känns det att ha öppnat?
– Jätteroligt! Första veckan har gått jättebra, klart över förväntan. Det finns ett betydligt större intresse än vi kunde tro, säger Magnus Lekberg.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL