Fotobok av Paul Hansen får Publishingprisets Grand Prix 2018 – och Max Ström skrivs in i Hall of Fame

Fotografen Paul Hansen vinner Publishingpriset för sin bok Being There. Foto: Stina Stjernkvist

Publishingpriset belönar Being There av Paul Hansen med sitt Grand Prix Print och instiftar ett Hall of Fame där Max Ström sticker ut med totalt 38 vinster. Här är även en lista på övriga vinnande böcker 2018.

Igår delades Publishingpriset ut till verk inom print, film och webb. Årets Grand Prix i printkategorin går till Being There (Max Ström) av pressfotografen Paul Hansen med motiveringen ”För en unik dokumentation som andas närvaro, ömhet och respekt”. Boken vann också i kategorin Praktverk.

I Being There skildrar Paul Hansen hur det är att arbeta som fotograf i krig och konflikter. Boken innehåller närmare 2000 bilder från hans bevakning av den arabiska våren, av Gaza, Västbanken och av det ”frusna” kriget i Ukraina och Krim, katastrofer i Haiti, kravaller i Kongo, politisk oro i Libanon, utsatthet i Afghanistan och konflikten mellan Israel och Palestina.

ANNONS

Paul Hansen är fotograf och har jobbat på bland annat Expressen, Göteborgs-Tidningen och Dagens Nyheter. Han har tilldelats flera utmärkelser, däribland World Press Photo 2013 och Årets fotograf i Sverige vid åtta tillfällen. 2017 nominerades han till Stora journalistpriset.

Bland övriga vinnare av Publishingpriset 2018 är intressant att uppmärksamma programmet till Umeå Internationella Litteraturfestival, Littfest, som vann i kategorin Tidningsbilagor. I den nya kategorin Fackböcker för barn och unga vann boken Livet på paus som handlar om att få cancer i tonåren (framtagen på uppdrag av Barncancerfonden).

Jeppe Wikström, förläggare på Bokförlaget Max Ström som skrivs in i Publishingprisets Hall of Fame.

Nytt för i år är att Publishingpriset instiftar en Hall of Fame – en samling med de företag som har vunnit Publishingpriset minst tio gånger sedan starten 1990. Hittills gäller det åtta företag, och ett av dem är Bokförlaget Max Ström. Max Ström är det enda förlag som tar sig in på listan och är dessutom det företag som utmärker sig allra mest – med totalt 38 vinster under åren 2000 till 2018, varav fem Grand Prix.

ANNONS

Övriga vinnande böcker

Fackböcker
68 av Henrik Berggren (Max Ström)

Fackböcker för barn och unga
Livet på paus (Spoon på uppdrag av Barncancerfonden,)

Handböcker/läromedel
Fyra bokstäver – en bok för dig som fått en ADHD-diagnos som vuxen (Relevans Strategi & Kommunikation i samarbete med Shire Sweden AB)

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

Kokböcker
Vår del av världen – Höga Kusten. Ursprung, råvaror och smaker av Steven Ekholm (Magasin Höga Kusten Publishing)

Reportage/berättelser i bokform
Lokala avvikelser kan förekomma – I varje ICA-handlare bor en berättelse (ICA-handlarnas Förbund i samarbete med Open Studio Stockholm)

Verksamhetshistoria i bokform
A&E Design – The Book av Kerstin Wickman (Centrum för Näringslivshistoria)

Här är hela listan över pristagarna.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.