Investera i din egen bok – eller i någon annans

Den spargris som satsar sina pengar på rätt bok kanske kan njuta i solen? Foto: iStock.

Crowdfunding, förhandsbeställningar och nu crowdlending. Bokbranschen utforskar olika finansieringsformer för utgivning av böcker. Ser vi ett trendbrott eller bara undantag?

Hoi Förlag meddelade idag att de inleder ett samarbete med låneplattformen Toborrow som låter privatpersoner och företag låna ut pengar till företag som behöver kapital. Ett alternativ till banklån helt enkelt.

Fördelen är att man kan få lån till projekt som bankerna kanske inte hade lånat ut pengar till och dessutom ger det möjlighet för kunder att stötta ett företag där de handlar eller vänner och familj att låna ut pengar till en bekants affärsprojekt via en mellanhand.

Eftersom Hoi är ett hybridförlag som låter författaren investera i sin utgivning finns det ett värde i att hjälpa författaren med finansiering. Det skulle kunna ske med hjälp av finansbolag ungefär som när du köper en tv eller bil på avbetalning. Men här kan de faktiskt involvera sina framtida läsare på ett hörn.

Författaren (eller dennes företag) ska sedan återbetala pengarna med ränta till dem som lånat ut via Toborrow. Det innebär förstås att kostnaden blir högre än om hen hade haft pengarna själv. Men nu har inte alla 100 000 kronor.

Risken är förstås att boken inte blir lönsam. Även om Hoi refuserar manus som förlaget inte tror kan sälja tillräckligt för att gå runt så finns alltid risken att en bok går med förlust för författaren som då fortfarande har sitt lån att återbetala.

Alternativet är crowdfunding som bygger på att folk stöttar ett projekt ekonomiskt och den enda belöningen är de som författaren väljer att ge stöttarna, oftast boken i olika former. Från ebok till samlarbox med tillbehör. Vi har skrivit om flera framgångsrika kampanjer via Kickstarter. Men de allra flesta av dessa bygger på att författaren redan har en publik eller att man skriver om ett ämne eller fenomen som redan engagerar många. För en etablerad författare som redan har många läsare skulle en Kickstarterkampanj vara ett sätt att finansiera utgivning på ett hybridförlag.

Om en författare som redan säljer tiotusentals böcker skulle välja att släppa sin nästa bok på eget förlag – eller hybridförlag – skulle det sannolikt inte vara omöjligt att dra in hundratusentals eller rentav miljoner kronor på vad som i praktiken är förhandsbeställningar.

Här utgör Hois upplägg med Toborrow ett alternativ som kan fungera även för en författare som ännu inte debuterat. Men jag tror fortfarande det kräver ett nätverk av människor som är redo att låna dig pengar. Även om det finns många långivare på Toborrow med kapital att låna ut så är det alltid lättare att övertyga folk i bekantskapskretsen att riskera någon tusenlapp eller två på att se dig förverkliga en bokdröm.

En annan metod för att säkra ekonomin i en bokutgivning är förhandsbeställningar vilket vår söndagstuggare Jimmy Wilhelmsson skrev om nyligen.

Så frågan är om vi ser ett trendbrott med ökade inslag av crowdfunding, crowdlending och förhandsbeställningar eller om detta bara är undantag och de allra flesta böcker även framöver kommer att finansieras av traditionella förlag?

Transparens: Artikelförfattaren är en av grundarna till Hoi Förlag och är fortfarande delägare även om han inte är inblandad i den dagliga verksamheten på förlaget.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL