Iransk människorättskämpe får Tucholskypriset 2018

Den iranska skribenten och juristen Nasrin Sotoudeh får årets Tucholskypris. Foto: Hossein Ronaghi, arkivbild TT.

Den iranska skribenten och juristen Nasrin Sotoudeh får årets Tucholskypris, skriver Svenska Pen i ett pressmeddelande.

”För hennes modiga och outtröttliga kamp för att försvara de röster som riskerar att censureras och tystas i Iran”, lyder en del av motiveringen.

Sotoudeh föddes 1963 i Tehran. Som jurist har hon försvarat flera människorättsaktivister i hemlandet, trots trakasserier från myndigheterna.

Hon har tillbringat flera år i fängelse och i juni i år greps hon åter och fördes till ökända Evinfängelset i Tehran. I augusti inledde hon en hungerstrejk som fortfarande pågår i protest mot behandlingen av hennes familj och vänner.

ANNONS

Människorättsaktivisten och fredspristagaren Shirin Ebadi tar emot priset i Sotoudehs ställe vid utdelningen som äger rum på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm den 15 november.

Priset på 150 000 kronor delas ut varje år av Svenska Pen till en hotad eller landsflyktig författare eller publicist. Förra året gick det till den syriske författaren Yassin al-haj Saleh.

Text: TT

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.