Digitalförlaget WAPI ger ut Larsson-storsäljare som pocket

Författaren Christina Larsson och WAPI-grundaren Mattias Lundgren.

Tanken var ett renodlat digitalförlag som ger ut i eboks- och ljudboksformat. Men nu kommer det ändå en papperspocket från WAPI.

– Vi vill se om detta är något vi ska syssla med. Pocketförsäljningen är ju sjunkande, inte minst på grund av ljudbokens tillväxt, men det skulle ju kunna finnas en uppsida i att ge ut fysiska böcker med våra största författare, säger Mattias Lundgren, grundare av Word Audio Publishing International (WAPI).

Det digitala förlaget och ljudboksspecialisten WAPI ger alltså ut sin första pocketbok idag den 23 oktober. Det är Christina Larssons Socialgrupp Noll – den sjätte delen i serien om Ingrid Bergman.

Sedan det digitala släppet av boken i juni har förlaget sålt drygt 20 000 exemplar, i form av download och konsumtion i streamingtjänster.

En del av förlagets titlar finns dock utgivna i pappersformat sedan tidigare, men då handlar det om böcker där WAPI köpt ljudboksrättigheter av andra förlag som tidigare gett ut dem i pappersformat. Christina Larssons tidigare böcker finns exempelvis utgivna i papper hos framför allt HarperCollins. Den nya boken släpptes först som ljudbok och ebok. Det närmaste fysiskt format den kommit är MP3-CD.

– På senare tid har vi gjort fler och fler titlar direkt för ljud och då har vi inte funderat över pappersformatet alls. Det är väl ett femtiotal titlar totalt som enbart finns i digital form. Men vi kommer knappast att börja satsa på originalutgivning i inbundet format som det känns nu. Vi får utvärdera hur Socialgrupp Noll säljer och se ifall vi kör fler pocketar, säger Mattias Lundgren.

Om det blir aktuellt med pocketutgivning på förlagets nya marknader Finland, Ryssland och Spanien får framtiden utvisa.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL