Fotografen Brutus Östling vinner priset Årets Pandabok 2019

Brutus Östling tar emot priset för Årets Pandabok av kung Carl XVI Gustaf. Foto Ola Jennersten.

Fotografen och författaren Brutus Östling får utmärkelsen ”Årets Pandabok 2019” för boken Under Afrikas himlar (Bonnier Fakta). Boken belönas för årets bästa naturskildring i ord och bild. Det är fjärde gången han vinner priset.

– Jag hoppas kunna öppna människors intresse för arter som vi sällan uppmärksammar och att fler ska få uppleva den enorma rikedomen i Afrikas djurliv. Min förhoppning är att läsarna precis som jag ska älska savannerna och deras djurliv och vilja bevara dem för framtiden, säger Brutus Östling i ett pressmeddelande.

Årets Pandabok har delats ut av Världsnaturfonden (WWF) varje år sedan 1972 och belönar den bästa naturskildringen i ord och bild under året. I boken Under Afrikas himlar är det den afrikanska vildhunden och andra vilda djur på Östafrikas savanner som är i fokus. Det har blivit många resor till Sydafrika, Kenya och Tanzania under de tre år det tagit fotografen Brutus Östling att göra boken. Under Afrikas himlar handlar om hur djuren på olika sätt anpassats till savannerna och mer extrema livsmiljöer, men också om hur vi ska kunna rädda den unika faunan.

Juryns motivering till priset lyder: ”När den mångfaldigt prisbelönta fågelfotografen Brutus Östling riktar kameran mot Afrikas storvilt skapar han magiska bilder. Här ser vi den afrikanska savannen som vi aldrig sett den förut. Att bläddra i denna bildskatt är en fullskalig njutning. Detta är samtidigt en bok som hjälper oss att förstå naturens intrikata system och som låter oss möta arter som få lyckats porträttera. Under Afrikas himlar tar oss så nära den afrikanska savannen man kan komma utan att själv vara där. En skimrande safari i bokform.”

ANNONS

Brutus Östling (född 1958) slog igenom som fågelfotograf med debutboken Mellan vingspetsarna (med Magnus Ullman) som blev Årets Pandabok 2006. Två år senare var det dags igen, då Örnarnas rike (med Staffan Söderblom) blev Årets Pandabok. År 2016 tilldelades Brutus Östling Årets Pandabok för boken Bevingat.

Prisceremonin ägde rum 10 oktober då kungen delade ut priset i samband med WWFs höstmöte på Ulriksdals slott. Årets Pandabok har delats ut varje år sedan 1972 och belönar den bästa naturskildringen i ord och bild under året. Boken trycks i cirka 10 000-15 000 exemplar.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

ANNONS

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till åtta böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.