De nominerade till ALMA-priset 2019

Pija Lindenbaum är en av de nominerade till ALMA-priset 2019. Foto: Ulrica Zwenger

246 kandidater har möjlighet att vinna ALMA-priset nästa år. Listan presenterades på bokmässan i Frankfurt och bland de nominerade finns tolv svenska författare och illustratörer.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne ska delas ut under 2019 för 17:e gången. Nu har juryn presenterat 246 nominerade kandidater, varav tolv är från Sverige.

Drygt hundra organisationer från hela världen har föreslagit kandidater till 2019 års pris och på listan finns författare, illustratörer, läsfrämjare och berättare från alla världsdelar. Många namn är återkommande, men 47 namn på listan har aldrig tidigare varit nominerade.

ANNONS

Av de nominerade är 46 procent kvinnor, 41 procent män och 13 procent organisationer. Flest kandidater, 24 stycken, kommer från Storbritannien.

– Nomineringslistan är en guldgruva för alla som är intresserade av världens barn- och ungdomslitteratur. Jag hoppas att listan blir spridd i alla tänkbara sammanhang som har med läsning och berättande för unga att göra, säger ALMA-juryns ordförande Boel Westin i ett pressmeddelande.

I våras intervjuade Boktugg henne om förfarandet kring hur vinnaren utses, läs hela artikeln här.

ANNONS

För den som är nyfiken finns här hela listan med de nomineradePristagaren tillkännages den 2 april 2019. Förra årets vinnare var den amerikanska författaren Jacqueline Woodson.

De tolv svenska kandidaterna:

Eva Eriksson, Illustratör
Joanna Hellgren, Illustratör
Olof Landström, Illustratör
Pija Lindenbaum, Författare/Illustratör
Eva Lindström, Författare/Illustratör
Frida Nilsson, Författare
Anna-Clara Tidholm, Illustratör
Thomas Tidholm, Författare
Cecilia Torudd, Författare/Illustratör
Jakob Wegelius, Författare/Illustratör
Ilon Wikland, Illustratör
Monica Zak, Författare

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.