Kimi Räikkönen-biografi sålde 100 000 ex på en månad

Formel 1 är populärt i Finland, det märks inte minst på försäljningen av en Kimi Räikkönens nya biografi. Foto: iStock.

Finske formel 1-föraren Kimi Räikkönens biografi (skriven av författaren Kari Hotakainen) sålde 100 000 ex första månaden i Finland. Även den svenska utgåvan är en storsäljare: snart 10 000 böcker.

– Boken har sålt över våra förväntningar. Den första och andra upplagan sålde i ett nafs och snart tar den tredje upplagan slut. Det betyder att vi efter det sålt sammanlagt snäppet under 10 000 ex på bara en och en halv månad, varav merparten i Sverige. Det är inte illa, säger Fredrik Rahka på Förlaget som gett ut boken på svenska, till Boktugg.

Det är dock inte i närheten av den succé boken blivit hemma i Finland. Den kallas för en litterär sportbiografi och har sålt över 100 000 exemplar på bara en månad. Därigenom har boken slagit alla rekord för sportbiografier i Finland. Det tidigare rekordet hade boken Teemu av Ari Mennander, en bok om hockeystjärnan Teemu Selänne. Den kom ut 2014 och sålde 77 000 exemplar på ett år, skriver Publishing Perspectives.

En del i framgången är författaren Kari Hotakainen vars största succé (före den här biografin) är den flerfaldigt prisbelönta och filmatiserade romanen Löpgravsvägen som sålts i över 100 000 exemplar, pocketutgåvor och översättningar oräknade. Han fick bland annan Nordiska rådets litteraturpris 2004 för Löpgravsvägen.

ANNONS

Den okände Kimi Räikkönen är såld till tio länder och ges ut på engelska nästa vecka. Där vann Simon & Schuster en auktion om rättigheterna.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

ANNONS

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.