Litteraturbanken utökar sitt utbud med kåserier

Kristian Wedel, kåsör och journalist, på Bokmässan 2013. Foto: Mattias Blomgren

En stor samling kåserier finns nu på Litteraturbanken, undertecknade bland andra Astrid Lindgren, Gustaf Fröding, Hjalmar Bergman och Viveca Lärn.

Litteraturbanken utökar sitt utbud av fria klassiska texter med ett drygt femtiotal kåserier.

”Det fanns en tid när kåsörerna var skrivandets superstjärnor, och när man plockar fram deras texter och läser idag så förstår man varför. Det är vasst, fyndigt, skruvat och roligt. Det saknas inte heller inslag av både svärta och melankoli – ett riktigt bra kåseri är svårt att beskriva, men lätt att känna igen”, skriver Litteraturbanken i ett pressmeddelande.

Kåserierna som nu har gjorts tillgängliga är skrivna av alias som som Bang, Jolo, Claque, Kar de Mumma och Dr Gormander men här finns även verk av Astrid Lindgren, Gustaf Fröding, Hjalmar Bergman och Viveca Lärn.

– Det är enormt roligt att kunna lyfta fram alla dessa texter och författare, och göra dem tillgängliga, säger Paulina Helgeson, redaktör på Litteraturbanken, i pressmeddelandet. En av mina personliga favoriter är Barbro Alving, som var en fantastisk kåsör.

Kåsören och journalisten Kristian Wedel har skrivit en essä vid namn ”Kåseriet och jag” som även den finns på Litteraturbanken. Dessutom finns ett urval av hans egna kåserier tillgängliga för fri nedladdning.

– Det är fantastiskt att kunna läsa sina gamla idoler, och att kunna läsa dem överallt – även om man inte råkar ha ett sommarstugebibliotek, säger Kristian Wedel, i samma pressmeddelande.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL