Årets bok 2018 blev 1793 av Niklas Natt och Dag

Niklas Natt och Dag tpg emot priset för Årets bok 2018. Foto: Lina Eidenberg Adamo.

På fredagseftermiddagen delade Bonniers Bokklubbar ut priset Årets Bok 2018 på Bokmässan i Göteborg. Vinnare blev boken 1793 av Niklas Natt och Dag som fick flest röster när folket sagt sitt.

– Jag är väldigt överraskad, i synnerhet med tanke på hur många fina böcker som nominerats i år. 1793 har varit en lyckosam bok som omgetts av en mängd välvilligt inställda människor som kämpat för den, och till vilka jag står i stor tacksamhetsskuld. Uppenbarligen är de många fler än jag någonsin kunde föreställt mig, säger Niklas Natt och Dag som dessutom avslöjade titeln på uppföljaren:

– Det blir väldigt fantasifullt. Den ska heta 1794.

Årets Bok är litteraturpriset där vinnaren röstas fram av läsarna. Tolv böcker nominerades under våren av Bonniers Bokklubbars erfarna litteraturredaktörer och mellan den 25 april och 26 augusti fick läsarna rösta fram sin favorit.

Bonniers Bokklubbars motivering till nomineringen av 1793: Mustig deckargåta från ett svunnet Stockholm – briljant berättad!
Hösten 1793 hittas ett stympat lik i sjön Fatburen på Södermalm. Poliskammarens Cecil Winge och stadsvakten Cardell tar sig an fallet. Men tiden är knapp, Winges hälsa är bräcklig och den kallaste vintern i mannaminne närmar sig. Karaktärerna, miljöbeskrivningarna och språket samspelar perfekt!

Här är de tre böcker som läsarna har gett flest röster:
1793, Niklas Natt och Dag (Forum)
Annabelle, Lina Bengtsdotter (Forum)
Nej och åter nej, Nina Lykke (Wahlström & Widstrand)

– Sett till tidigare års vinnare är det här en bok som skiljer sig ganska markant, vilket visar på bredden i priset och att det verkligen är folket som avgör! 1793 är en otroligt bra bok som inte liknar någonting annat på marknaden just nu och det känns kul att den lyckades fånga läsarna, säger Petra Nuhma, marknads- och PR-specialist på Bonniers Bokklubbar.

Författaren till Årets Bok belönas med 30 000 kronor och både författare och förlag tilldelas en statyett formgiven av Torstensson Art & Design.

Så utses Årets Bok: Bonniers Bokklubbars litteraturredaktörer nominerar tolv böcker efter flera kriterier: Boken ska innehålla en väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö. Den ska vara utgiven på svenska i Sverige under 1 maj 2018–30 april 2018, tilltala en bred läsekrets samt ha en hög språklig kvalitet. Under våren och sommaren har det varit fritt fram att rösta på sin favorit av de nominerade böckerna på åretsbok.se

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL