Mondial ger ut tv-serien Skam som bok i Sverige

Julie Andem skrev och regisserade norska succéserien SKAM som nu blir till en serie böcker. Foto: Daniel Nilsen McStay.

Den norska succéserien Skam ges ut i bokform, skriven av Julie Andem. Mondial köpte de svenska rättigheterna och släpper första boken i serien i december.

– Det är en del saker jag har glömt, och vissa saker som är pinsamma. Men det var roligt att läsa manuset nu, tre år efter att det skrevs. När jag fick se böckerna blev jag stolt, säger Julie Andem i ett pressmeddelande.

Varje säsong av tv-serien kommer att bli en bok och den första utkommer på svenska i december i år. Böckerna kommer att innehålla en del scener som aldrig spelades in, liksom bortklippta repliker och Julie Andems egna anteckningar och skisser.

Den som sett tv-serien kan räkna ut att i första boken börjar rollfiguren Eva gymnasiet och lär snart känna vännerna Noora, Chris, Vilde och Sana.

Bokrättigheterna är sålda till flera länder (i skrivande stund Danmark, Ryssland, Finland utöver Sverige och Norge). På den svenska marknaden blir det Mondial som ger ut Skam-böckerna.

– Vi köpte rättigheterna av Salomonsson, som tillsammans med författaren Julie Andem och det norska förlaget Armada gjort det stora arbetet med manus. Så vårt jobb är egentligen bara att översätta, säger Simon Brouwers på Mondial.

Tv-serien sågs ju av en hel del vuxna, vilka åldrar siktar ni in er på med böckerna?
– Alla som såg serien, mer eller mindre. Men vi utgår från att de största fansen är lite yngre.

Den första boken (Skam del 1: Eva) kommer i början av december, de andra tre ges ut under våren. Än så länge har Mondial bara planerat för inbundna böcker. Man skulle kunna ana att en pocketutgivning kan funka för målgruppen – liksom givetvis digitala format som ljudbok (även om det har sina utmaningar med tanke på hur mycket som utgörs av dialog).

Den webbaserade tv-serien Skam sändes första gången 2015 i Norge. Den producerades av NRKP3 och lades ut som klipp varje dag och sattes ihop till ett avsnitt varje fredag. Den fjärde och sista säsongen sändes 2017 i Norge.

Sveriges Television köpte in serien under 2016, och alla fyra säsongerna har funnits på SVT Play. I januari 2017 blev Skam den mest sedda serien någonsin på SVT Play som då hade totalt över 22 miljoner streamningar sedan början av december 2016 och därmed gick om Julkalendern. Det mest sedda avsnittet under den perioden var det allra första, med 1,4 miljoner strömningar på SVT Play. Samma sak gäller för dansk TV där Skams första avsnitt är det mest streamade enskilda programmet någonsin på DR (Wikipedia).

Det har även spelats in en amerikansk version av serien med namnet SKAM Austin som sänts via Facebook Watch.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL