fbpx

Ulla M. Nissen hade något viktigt att berätta

Ulla M. Nissen Foto: Juliana Wiklund

I ungdomsromanerna om Elsa väver Ulla M. Nissen ihop frågor som ofta omges av tystnad med skildringen av kraften i en ung förälskelse och vännernas betydelse. En hoppfull berättelse som vågar vara obekväm.

För nästan ett år sedan kom Ulla Nissens ungdomsroman De kommer ändå inte tro mig och i september landar berättelsens fortsättning Det måste gå ute i bokhandeln. Bokduon handlar om tonåriga Elsa som blir utsatt för en våldtäkt och hur detta påverkar både hennes mående och relationerna till andra människor i hennes liv. Samtidigt har vänskap och den första kärleken en central del i handlingen, och även om Elsa upplever mörka stunder med panikångest och självskadebeteende och straffar sig själv genom att sluta äta, så finns det mycket ljus och värme i hennes liv som gör att hon vill kämpa.

Det måste gå tar vid där De kommer ändå inte tro mig slutar och handlar om hur Elsa till slut har samlat mod att berätta om övergreppet både för familj, vänner och polisen, och hon försöker att gå vidare och bearbeta sitt trauma. Våldtäkten har satt djupa spår, men genom att prata om sina upplevelser med en kurator och med sina nära upptäcker Elsa att det undan för undan känns lite lättare, hur svårt det än är att sätta ord på det hemska som har hänt. Så småningom börjar hon närma sig en viktig insikt: det var inte hennes fel.

Ulla har personlig erfarenhet av situationen och har själv stått nära någon som förträngt minnen efter sexuella övergrepp, och genom att skriva de båda böckerna vill hon lyfta ett ämne som många inte vågar prata om:

– Mitt syfte är att visa på vikten av att berätta, säger Ulla. Ämnet bär med sig så mycket skuld och skam för de drabbade och det är många som inte får hjälp. Jag är inte en person som vill stå ut eller synas men jag tycker att det här är så viktigt och ville sprida det här budskapet så starkt att jag bestämde mig för att skriva böckerna ändå. Det måste gå är en bok som vågar vara obekväm, men den är samtidigt hoppfull. Jag har också försökt att skriva den på ett lättillgängligt sätt så att så många som möjligt kan ta del av den.

Det måste gå är en historia om kärlek och kompisrelationer som löper parallellt med berättelsen om Elsas psykiska ohälsa. Trots allt som hänt försöker Elsa leva vidare och vara ”precis som alla andra” utåt men på insidan plågas hon av de svåra minnena. En viktig del i hennes bearbetning är att acceptera att övergreppet hände och alltid kommer vara en del av henne, men att det också kan göra henne starkare.

[Book: ISBN hittades ej]

Boken är skriven för en bred målgrupp och vänder sig till både unga, vuxna, lärare och föräldrar, men framför allt vill Ulla att den ska nå hela vägen fram till personer i högstadieåldern. Det är då många börjar röra sig mer ute och löper en ökad risk för att bli utsatta för övergrepp.

– Jag vill informera om ämnet så tidigt som möjligt och statistiken visar att de flesta sexualbrott anmäls av personer i 16 till 24 års ålder. För att hitta rätt röst i texten har jag försökt lyssna in tonåringars språk hos mina egna och vänners barn och snappat upp samtal på stan. Dessutom har jag tagit hjälp av både lektör, barn- och ungdomspsykolog, två lärare och två unga tonåringar under skrivprocessen. Något jag fick jobba med var svordomar, jag gillar själv inte det men mina barn menade att det inte blev trovärdigt utan. Då fick jag kompromissa och låta en av bokens karaktärer svära, säger Ulla.

Att det skulle bli två böcker visste Ulla redan när hon skrev slutet på De kommer ändå inte tro mig och efter att ha läst den första boken är det många, både äldre och yngre läsare, som ivrigt har väntat på bok nummer två. Ulla trodde främst att de skulle vara nyfikna på kärlekshistoriens fortsättning men när hon började fråga runt upptäckte hon att de flesta undrade i första hand hur det skulle gå för Elsa.

– De vill veta hur hon mår och hur hon tar sig igenom terapin, säger Ulla som vill poängtera att Det måste gå ändå är en skönlitterär berättelse:

– Det är inget facit eller försök att redogöra för olika behandlingsformer utan ett exempel på hur det kan se ut för en person. Alla som är med om ett övergrepp har olika upplevelser, varierande individuella erfarenheter och hur man reagerar beror på så mycket. Samtidigt finns det en uppsjö av stödjande terapiformer att välja mellan.

I Ullas bok får huvudkaraktären Elsa hjälp genom KBT, kognitiv beteendeterapi, som lär henne att hantera sin ätstörning och sin ångest genom att prata om sina tankar och känslor och våga utsätta sig för sådant som känns jobbigt och som väcker de traumatiska minnena. Men det finns många andra vägar att gå för att bearbeta ett trauma. Ett sätt att bli hjälpt är att läsa.

– Biblioterapi talades det om redan hos de gamla grekerna, säger Ulla. En del personer kan bli hjälpta av att läsa om jobbiga saker. Minnen och erfarenheter kläs i ord och man får fundera över dem när man läser och kan diskutera det med andra.

Redan innan Ulla började skriva på sin första bok tänkte hon att om hennes böcker kunde hjälpa en enda person så skulle det vara värt allt arbete. Det målet tror hon har uppnåtts och till hösten hoppas hon komma ut i skolorna och tala om böckerna genom Författarcentrum Östs projekt ”Läsning pågår” som i år riktar sig till årskurs 8. Där vill Ulla nå både de som själva går i tystnad efter ett övergrepp och de som befinner sig runt omkring som anhöriga eller vänner:

– Det var en slump att just årskurs 8 är i fokus i år och när jag upptäckte det ansökte jag och kom med, säger Ulla. Bibliotekstjänst har gett Det måste gå positiva recensioner och skrev bland annat att berättelsen kommer att hjälpa många – exakt det jag vill. Tiden efter en anmälan är en period som till och med kan vara jobbigare än den innan. Men det är det värt, för det blir bättre på andra sidan.

Om författaren:

Ulla M. Nissen föddes i Norrköping och växte upp i norra Sverige, men bor idag i Täby med sin man. Hon har arbetat med information, marknadsföring och journalistik, och utbildningarna har de senaste åren kompletterats med skrivkurser. Ulla Nissen drömde aldrig om att bli författare men hon hade något viktigt att berätta.

[Book: ISBN hittades ej]
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.