Libris förlag skär ner: 6 av 8 tjänster bort – förlagschef säger upp sig

Libris förlag i samband med flytten från Örebro till Stockholm. Nu kommer bara två av åtta tjänster att finnas kvar, meddelar Libris norska ägare.

Libris förlag drabbas av en kraftig nedskärning. Bara två av åtta anställda får vara kvar efter chockbeskedet från de norska ägarna. Jennie Sjöström, förlagschef och vd, har sagt upp sig.

Libris förlags ägare, den norska mediekoncernen Mentor Medier, planerar att kraftigt skära ner Libris verksamhet. Det handlar om en omställning från dagens åtta anställda till två personer. Nu inleds MBL-förhandlingar med personalen, skriver Libris i ett pressmeddelande.

Efter detta besked har Libris VD och förlagschef Jennie Sjöström lämnat in sitt avsked.

– Libris är ett fantastiskt förlag, med kompetenta kollegor, starka författare och med en unik röst i samhället. Men det här är ett beslut som jag inte kan ställa mig bakom, det fanns andra vägar att gå, säger Jennie Sjöström i ett pressmeddelande.

Det är bara ett och ett halvt år sedan Libris flyttade från Örebro till Stockholm. Då följde åtta av nio anställda med. Libris Media AB, som bolaget heter, omsatte 15,5 Mkr 2017 och gjorde en förlust på 2,17 Mkr. De senaste fem åren har omsättningen sjunkit från 25,7 Mkr (2012).

LÄS ÄVEN: Jennie Sjöström kommenterar Libris omsättningstapp

Per Magne Tveiten, koncernchef och Libris styrelseordförande, är dock optimistisk och tror att den nya modellen kommer bli bärkraftig för att säkra Libris framtid och viktiga arv.

Norska Mentor Medier AS omsatte 227,9 miljoner norska kronor första halvåret 2018 vilket var en minskning från 238 MNOK samma period förra året. Driftsresultatet för första halvåret stannade på 2,9 MNOK.

Bokförlaget Libris grundades 1952, men verksamheten har pågått sedan 1910-talet. Utgivningen omfattar skönlitteratur, barnböcker samt facklitteratur inom samhälle, psykologi och teologi. Kännetecknande är hög kvalitet och fokus på existentiella frågor, med en vision om att ge ut böcker som ger livsmod, livsmening och livskunskap.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL