Hallå där, Frida Edman – hur är läget inför Bokmässan 2018?

Frida Edman, affärschef för sektor Kultur & Media inom Svenska Mässan, vilket innebär att hon är ordinarie mässansvarig för Bokmässan. Foto: Svante Örnberg.

Nästa torsdag (27 september) inleds Bokmässan 2018 i Göteborg. Vi passade på att känna mässansvariga Frida Edman på pulsen inför en av årets höjdpunkter i bokbranschen.

Inför Bokmässan förra året handlade det mesta om en liten högerextrem tidning som skulle ställa ut på mässan. Det innebar att det skrevs massor om Bokmässan men det allra mesta på mässan hamnade i skuggan av debatten och demonstrationerna. I år har det varit mer tyst om mässan, eller kanske mer normal nivå.

– Vi får stor uppmärksamhet för vårt program och författare som medverkar. Jag upplever en stor nyfikenhet på Bokmässan, vart vi är på väg och vilka nya satsningar vi har i år, säger Frida Edman.

– Vi har bland annat lanserat Crimetime som ett helt nytt område på Bokmässan, Rum för Poesi får en central plats på Bokmässan och vidgas med en dag, liksom Barnsalongen, vi har lanserat Ledarskapsscenen, Seriestripen och Bootcamp i källkritik. Det är klart att många undrar hur känslan är jämfört med förra året och då svarar jag att vi känner oss starkare än någonsin.

Hon berättar att de fortfarande får in bokningar från utställare i sista stund och journalister som hör av sig om ackrediteringar en vecka innan mässan ska börja.

– Det känns otroligt kraftfullt! Vi har över 300 seminarier i vårt seminarieprogram och totalt räknar vi med att ha närmare 4000 programpunkter om vi inkluderar alla scener och monterprogram. Vi är 15 personer som arbetar med Bokmässan året om, vi har en helt ny ledning på plats och fokus är verkligen litteratur, läsning och utveckling av Bokmässan, säger Frida Edman.

Vilka förändringar kommer besökarna att märka på Bokmässan 2018 vs 2017?
– Framför allt att fokus nu är det som är viktigast för oss: litteratur, läsning och mötet mellan författare och läsare. Jag är säker på att författarna kommer få det ljus på sig som de så väl förtjänar. Men jag tror även att besökarna kommer märka att förlag och utställare är mer framåtlutade – flera av våra samarbetspartners har verkligen krokat arm i år.

Exempelvis abonnerar Etc/Leopard ett tåg från Stockholm till Göteborg och bygger den nya scenen Hoppet, Crimetime flyttar in på Bokmässan och Internationella torget blir Globala torget.

– Några av våra besökare har redan märkt att vi även arbetar mer läsfrämjande, vi har exempelvis ett samarbete med Angereds Bokmässa, vi har gått in som partner till Läsrörelsen och samverkar med Bonnier Hoops.

I efterspelet till Bokmässan 2017 då man tappade många besökare på grund av nazistdemonstrationen växte också kritiken från mindre förlag som menade att det blivit alldeles för dyrt att ställa ut på mässan.

– Vi har varit generösa med en rabatt om man bokade sig inom en viss tid efter förra årets Bokmässa, jag tror att det har varit uppskattat. Som vanligt fick även utställare som bokade sig under Bokmässan 2017 även grundavgiften rabatterad, säger Frida Edman.

Ett beslut som rört upp känslorna framför allt inom branschen är Svenska Mässans förbud mot att servera eget vin i montrarna. Det finns en lång tradition att utställarna på torsdagen efter att mässan stängt bjuder in till mingel och ställer fram sina vinboxar. Egentligen har det varit förbjudet i många år, men i februari i år förtydligade Svenska Mässan att det inte är tillåtet att själv ta med eller hantera alkoholhaltiga drycker i lokalerna. Vilket många utställare tyckte var trist och hashtaggen #winegate florerade i samband med nyheten.

– Det som gäller är att all beställning av alkohol görs genom Svenska Mässan Gothia Towers. I år erbjuds utställare ett bra pris, men vi förstår att det här kan påverka framförallt mindre utställare. Därför bjuder vi in till en afterwork som är öppen för alla på torsdagen. Vi bjuder på mat och det är fina priser i baren, säger Frida Edman.

Den fysiska bokförsäljningen minskar och den digitala växer, hur påverkar det Bokmässan i år och framöver?
– Jag tycker det är positivt att bokförsäljningen totalt ökar, böcker blir kanske mer tillgängliga genom det digitala formatet. Själv läser jag fler böcker än någonsin eftersom jag lyssnar i bilen till och från jobbet, på promenaden eller till och med när jag tränar. Innan sommaren hade vi besök av Ann Steiner, forskare, som menar att den fysiska boken inte är hotad. Jag tycker det är viktigt att inte utmåla någon polemik mellan formaten. Jag ser inte att detta påverkar Bokmässan idag. På Bokmässan är berättelsen i fokus, säger Frida Edman.

Har du själv några författare som du ser fram emot att höra?
– Jag ser personligen fram emot att få inviga Bokmässan tillsammans med Alma-pristagaren Jacqueline Woodson. Men även att få lyssna till estradpoeterna Nino Mick, Yolanda Aurora Bohm och Silvana Imam. Det kommer också kännas angeläget att ta del av eftervalsanalysen, bland andra Åsa Lindeborg och Henrik Berggren samtalar om det politiska läget. Att få ha en världsberömd författare som Jojo Moyes på plats känns också unikt, säger Frida Edman och tillägger:

– Det blir även kul att se vem som vinner Årets bok som delas ut 28 september på Bokmässan. Jag har själv läst nästan alla nominerade böcker och har röstat flera gånger.

Bokmässan i Göteborg pågår 27-30 september.

Främst för branschbesökare (anpassat program)
Torsdag 27 september 09.00–18.00
Fredag 28 september 09.00–14.00
Branschbesökare är alla som arbetar inom områdena utbildning/kunskap, biblioteksverksamhet, dokumentation, information och kultur. Du som har seminariekort är också välkommen under branschdagarna.

För alla
Fredag 28 september 14.00–19.00
Lördag 29 september 09.00–18.00
Söndag 30 september 09.00–17.00

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL