Carin Gerhardsen tillbaka med ny bok – på Bookmark

Författaren Carin Gerhardsen. Foto: Anna-Lena Ahlström

Författaren Carin Gerhardsen är tillbaka med en ny spänningsroman, tre år efter att hon avslutade Hammarbyserien. Det som göms i snö ges ut på Bookmark förlag, där Carin är delägare.

– Jag hade bestämt mig för att inte skriva en polisdeckare den här gången. Men jag ville skriva spännande, så det här är något annorlunda. Ond bråd död förekommer, men inga poliser förutom i perferin. Förlaget kallar det ”psykologisk thriller” och det är en rätt bra benämning, säger Carin Gerhardsen.

Hon avslutade alltså den framgångsrika Hammarbyserien (som översatts till 25 språk) efter den åttonde boken 2015. De tre första böckerna där kom ut på Ordfront innan hon bytte till Norstedts 2010. Den nya boken blir fristående – och innebär ett nytt förlagsbyte.

– Jag har ju faktiskt varit delägare i Bookmark sedan starten 2009 så det är klart att jag ville testa en bok på mitt eget förlag och se om de kan åstadkomma vad jag förväntar mig och vad de lovat. Det tvivlar jag inte på, Bookmark är otroligt duktiga, säger Carin Gerhardsen.

Bookmark har knutit till sig flera högprofilerade författare de senaste åren, bland annat ger man ut Mons Kallentoft, Sofie Sarenbrant och Alex Schulman. De två sistnämnda har sålt över 250 000 exemplar var av sin senaste bok på Bookmark. Förlagschefen Claes Ericson gläds förstås över ytterligare ett tungt namn.

– Det känns otroligt roligt att få arbeta med ett sådant författarskap där det kombineras intelligent spänning med välskrivna och genomtänkta karaktärer. Jag tycker att Carin håller otrolig kvalitet i kommande Det som göms i snö, säger Claes Ericson.

Hur länge har du tjatat på Carin att ge ut en ny bok på Bookmark?
– Jag känner inte att vi har tjatat. Carin är en av medgrundarna av Bookmark Förlag för sju år sedan, hon var en av de allra första vi gav ut, på engelska, under 2012, vår främsta framgång i USA med en listetta på Amazon den 24 juli 2012, vår hittills enda fullödiga lansering i Storbritannien med Pepparkakshuset 2013, säger Claes Ericson.
– Vår första stora ebokssatsning i Sverige var när vi gav ut Hammarbyserien digitalt. Vi har hoppats att hon skulle bli sugen på att även arbeta med sina nya titlar och det blev naturligt med den första titeln efter Hammarbyserien, något som vi är så otroligt glada över!

Han berättar att de nu jobbar brett med återförsäljare i samtliga kanaler och med ett holistiskt kampanjupplägg som började redan i somras och går över hela julhandeln. Bookmark trycker 20 000 exemplar av boken till att börja med.

– Vi har även ett stort pr-upplägg med No.10 som gör ett jättebra jobb med att nå ut i traditionella och sociala medier, säger Claes Ericson.

Jobbar ni med hela författarskapet?
– Ja, vi har tagit över hela Hammarbyserien som vi nyutger i pocket i samband med releasen av den nya boken!

Men Carin Gerhardsen lämnar inte Norstedts helt. Under de tre år som gått sedan förra boken har hon utöver nya spänningsromanen även skrivit en barnbok tillsammans med Petter Lidbeck – som kommer ut på Rabén & Sjögren 2019.

– Det är fantastiskt roligt att skriva tillsammans och spåna idéer, vi har skrivit vartannat kapitel. Den blir ganska tjock för att vara en barnbok tror jag. Förlaget ser gärna att vi skriver en serie och vi har skrivit boken som upptakten i en serie med en liten cliffhanger på slutet, säger Carin Gerhardsen.

Men närmast på programmet står alltså lanseringen av Det som göms i snö som släpps den 25 september, lagom till Bokmässan där Bookmark brukar göra sitt bästa för att sticka ut med de största videoskärmarna och andra udda grepp.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL