Inför valet del 5 – Vill partierna höja eller sänka biblioteksersättningen?

Valet 2018 ur bokbranschens perspektiv. Västra riksdagshuset speglas i Strömmen. Till vänster i bild syns Rosenbad. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag. Bokhögsbild från iStock.

Biblioteksersättningen är en viktig inkomstkälla för många författare, översättare och illustratörer. De senaste åren har ersättningen höjts avsevärt. Vi kollar hur partierna står i frågan.

I denna artikelserie inför valet 2018 tar vi pulsen på partierna i frågor som berör bokbranschen. Vi har hittills frågat om eboksmoms, internetcensur och länkskatt, läsfrämjande åtgärder och givetvis tagit reda på partiledarnas senast lästa bok.

Nu har vi kommit till en fråga som har stor betydelse för landets upphovspersoner: biblioteksersättningen. (Den som vill veta mer om hur ersättningen fungerar kan läsa mer här.) Är partierna för att höja eller sänka den?

– Att vara författare, tecknare eller fotograf är ingen hobby, det är professionella yrkesmänniskor som fyller våra bibliotek med kvalitet. Detta är ett bevis på att vi tillsammans menar allvar med att kulturskapare ska kunna leva på sitt arbete, sa Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister, i samband med att regeringen år 2015 beslutade om höjd biblioteksersättning.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet är de partier som i sina svar till Boktugg tydligast uttrycker att de driver frågan om en fortsatt höjning av ersättningen.

Höjd eller sänkt biblioteksersättning?

Centerpartiet

Biblioteksersättningen är ett avtal som parterna träffar och vi anser att avtalet ständigt behöver följas upp.

Kristdemokraterna

Nej, vi har inget sådant förslag.

Liberalerna

Liberalerna står bakom de senaste årens höjningar av biblioteksersättningen. Hur mycket den kan höjas framöver får avgöras i ett sammanhang då vi tar ställning till budgeten som helhet.

Miljöpartiet

Miljöpartiet har i regering redan höjt biblioteksersättningen historiskt mycket två gånger om. Vi vill höja biblioteksersättningen ytterligare redan under nästa mandatperiod.

Moderaterna

Vi har inga förslag om att vare sig höja eller sänka den.

Socialdemokraterna

Biblioteksersättningen har höjts med 29 700 000 kr under perioden 2016–2019. Det är en höjning med 20,9 procent räknat från 2015 års nivå. Biblioteksersättningen höjdes med nästan 7 miljoner kronor 2018 och ytterligare 7,8 miljoner kronor 2019, motsvarande en höjning med 9,4 procent. Detta är en följd av att biblioteksersättningens grundbelopp höjs med 8 öre per utlån för 2018, och med ytterligare 8 öre för 2019. Vi kommer att ha en fortsatt hög ambitionsnivå avseende biblioteksersättningen.

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet har genom åren drivit frågan om höjd biblioteksersättning som en del i vår politik för att kulturarbetare ska kunna leva på sitt skapande.

Sverigedemokraterna har inte besvarat Boktuggs enkät.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL