Inga gratis plastpåsar på Bokmässan från Norstedts-förlagen

David Lagercrantz signerar sin nya bok på Bokmässan 2017. Foto: Boktugg.

Från och med Bokmässan 2018 kommer Norstedts, Rabén & Sjögren, Massolit och B Wahlströms att ta betalt för plastpåsarna. De hoppas att andra förlag gör samma sak.

– Vi måste alla hjälpas åt att minska mängden plast i världen. Kunderna måste ju förvisso kunna bära hem böckerna på något sätt men vi vill gärna hjälpa till att minska antalet plastkassar. Därför kommer vi ta betalt för plastkassar under bokmässan 2018, säger Olle Lidbom, kommunikationschef på Norstedts Förlagsgrupp.

Plastpåsarna från Norstedts Förlagsgrupp kommer säljas för 2 kronor och pengarna går oavkortat till Naturskyddsföreningens miljöarbete. Plastpåsarna är även klimatkompenserade genom certifierad trädplantering i Colombia.

Norstedts Förlagsgrupp uppmanar även andra förlag att göra samma sak.

ANNONS

Bokhandlare och andra butiker tar idag betalt för plastpåsar, efter att nya regler trädde i kraft redan förra året. På Bokmässan har man sett en trend mot att flera förlag bytt ut plastpåsar mot tygkassar eller liknande som kan återanvändas.

Olle Lidbom berättar att Norstedts förlagsgrupp tittat på flera alternativ till plastkassar. Kassar av nedbrytbar plast visade sig för ömtåliga och svaga för böcker. Även papperskassar bedömdes ömtåliga och inte nödvändigtvis bättre för miljön. Tygkassar blir både dyra och skrymmande och är bara miljövänliga om de används väldigt många gånger.

Rutinerade besökare på Bokmässan tar förstås ryggsäck eller en dramatenväska med sig.

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.