Sara Olsson går till WAPI – lägger egna Bokförlaget SOL på is

Delar av Team WAPI: Mattias Lundgren, CEO & Founder, Sara Olsson, Publishing Editor, Jessica Rudin, COO & Partner, Alexandra Harlegård, Publishing Content Manager.

Word Audio Publishing International (WAPI) växer genom att Sara Olsson ansluter till teamet. Samtidigt lägger hon Bokförlaget SOL på is.

– Vi har jobbat med Sara i vårt samarbete med Bokförlaget SOL och har alltid haft en bra kommunikation och sett hennes driv och känsla för att hitta bra titlar och författarskap. Detta i kombination med att vi växer och behöver ytterligare kompetenta medarbetare gjorde att vi pratade vidare om möjligheterna att jobba ihop på det här sättet, säger Jessica Rudin, COO & Partner på WAPI.

Bokförlaget SOL startades av Sara Olsson för två år sedan. Hon fokuserade då på inbundet och lät sekundärformaten skötas av andra förlag – för ljudböckerna Word Audio.

– Jag ser så mycket potential i ljudboksbranschen. Samtidigt har jag insett att det kräver ytterligare kunskap och kapacitet att ta sig fram i den digitala världen som är ny och den stora utmaningen för de traditionella förlagen. Efter att ha drivit mitt förlag i två år och ha kunnat jämföra de olika formaten så har jag sett svart på vitt hur stor del av försäljningssiffrorna som kommit från det digitala, säger Sara Olsson.

Förlaget gick bra och med vinst, men hon menar att det är tufft att nå ut med de tryckta formaten som litet förlag.

– Den digitala utgivningen är en helt annan sak, den målgruppen skiljer inte på stora och små förlag. Här är det bra böcker som säljer, oavsett vem som gett ut dem. Och bra böcker är jag duktig på att gräva fram!

Så när hon fick erbjudande om att hoppa på WAPI-tåget tvekade hon inte särskilt länge.

– Branschen har vuxit oerhört fort och stadigt och att nu få möjlighet att jobba med de digitala formaten är en spännande, varierande och superrolig utmaning som passar mig perfekt. Mitt eget förlag ligger vilande tills vidare, och jag har en egen författarkarriär vid sidan om som jag nu har tid att jobba med ordentligt. Allt känns toppen, säger Sara Olsson.

Vilka erfarenheter har du skaffat dig på SOL som du tar med dig till WAPI?
– Framför allt kunskaperna i att hålla i trådarna i en utgivning hela vägen från manus till färdig bok. Jag har drivit SOL helt ensam och lyckats ge ut 21 titlar på två år utan problem, jag har ett driv och en målmedvetenhet som gör mig till en vass förläggare.

WAPI fortsätter alltså växa och är nu uppe i åtta anställda som sitter på lite olika platser. Utgivningsmålet för i år är ca 200 titlar.

– Sara har god erfarenhet av att både hantera text och hitta guldkorn bland manus och att vårda författarskap. Med hennes kunskaper om förlagsbranschen och hennes framåtanda passar hon perfekt in i WAPI-teamet, säger Jessica Rudin.

Så vad händer med de författare som hittills varit utgivna på Bokförlaget SOL?
– Jag är jätteglad att jag lyckats hjälpa de flesta av mina författare vidare till nya förlag. Flera av dem följer med till WAPI. Vi kommer under vintern att släppa en ny psykologisk thriller av Susanne Schemper och även första delen i en ny deckarserie av CT Karlsson, säger Sara Olsson.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL