Litteratur sprids på Instagram genom Insta Novels

Kan fler lockas att läsa klassisk litteratur om den finns i sin helhet på Instagram? Foto: iStock

Stadsbiblioteket i New York lanserar ett initiativ för att sprida klassiska verk på Instagram. Insta Novels heter den nya funktion som gör det enkelt för följarna att läsa eböcker. Först ut är Alice i Underlandet.

Plötsligt har Instagram blivit ett medel för att sprida litteratur – inte bara marknadsföra den. För att locka fler sociala medie-användare till bibliotekens verksamhet har New York Public Library lanserat Insta Novels, en funktion som genom Instagrams Instant Stories tillgängliggör hela eböcker, skriver Venture Beat som hänvisar till Wall Street Journal.

Funktionen gör om boksidor till filmklipp som kan pausas genom att man lägger fingret på skärmen. Bläddrar gör man genom att klicka till höger eller vänster på bilden. De flesta sidorna är fyllda med text, men vissa innehåller animationer. Biblioteket har också tagit fram en instruktionsvideo för hur funktionen ska användas. Enligt Venture Beat har det kostat mindre än 10 000 dollar (ca 90 000 SEK) att utveckla eboksprojektet, som delvis finansierades av reklambyrån Mother.

ANNONS

Initiativets syfte är naturligtvis läsfrämjande och ambitionen är att flera klassiska titlar med fri upphovsrätt ska göras tillgängliga genom Insta Novels. Redan nu kan man läsa hela Lewis Carrolls Alice i Underlandet, uppdelad i två delar. Kommande titlar är Frans Kafkas Förvandlingen och Charlotte Perkins Gilmans Den gula tapeten. Böckerna är gratis att läsa för alla, oavsett om man är låntagare på biblioteket eller ej.

– Vi vill att människor ska förstå att bibliotek inte bara är fysiska platser fyllda med dammiga böcker, sa Christopher Platt från New York Public Library till Wall Street Journal.

Boktugg har testat Insta Novels genom att läsa en bit i Alice i Underlandet, och det är precis så enkelt som det låter. Det går inte att zooma eller förstora texten, men det är enkelt att bläddra både framåt och bakåt och pausa videon (som bläddrar vidare av sig själv efter ett antal sekunder) och små trevliga illustrationer och animationer förhöjer läsningen.

ANNONS

Du hittar The New York Public Librarys Instagram här eller på @nypl.

Skärmklipp från Insta Novels.
Skärmklipp från Insta Novels.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.