Storytel tar bort kommentarsfunktionen efter personliga påhopp

Storytel tar bort sin kommentarsfunktion eftersom alltför många kommentarer varit irrelevanta och i vissa fall påhopp. Foto: iStock. Bildmontage: Boktugg.

Storytel har tagit bort kommentarsfunktionen. Anledningen är en alltför stor mängd irrelevanta kommentarer och rent av personliga påhopp.

Boktugg har tidigare skrivit om hur en del läsare på Storytel använt kommentarsfunktionen för att attackera författare.

– Vi fick jättemånga fula kommentarer på Storytel, och vissa var riktigt grova. Det intressanta var dock att Anders upptäckte att några kommentarer kom så snabbt att man omöjligt skulle ha hunnit lyssna på boken. Det gjorde att vi började misstänka att det var organiserat, sa Johan Kant till Boktugg då. Han har tillsammans med sin författarkollega Anders Gustafson gett ut fyra deckare: Singöspionen, Sändebudet, Mordbrännaren och Änglabarnet.

På senare tid har fler och fler författare och även förlag ifrågasatt hur det får fortsätta. Även om Storytel försökt städa undan de värsta kommentarerna så har det ändå upplevts som att det blivit värre.

Nyligen försvann plötsligt kommentarsfunktionen helt från Storytelappen och sajten.

– Det stämmer att vi tagit bort kommentarsfunktionen på våra böcker. Rating-funktionen där man kan betygsätta en bok med 1-5 stjärnor är kvar. Anledningen är att vi sett många irrelevanta kommentarer som knappast hjälper en användare att bedöma om boken är något för dem. En del kommentarer har till och med innehållit personliga påhopp och otrevligheter, säger Sandra Olt, PR- och kommunikationschef för Storytel Sverige.

Här är ett urval av kommentarer från böcker på Storytels topplista det senaste året:
”Det kan inte tagit lång tid att skriva denna dynga.”
”Kkkkkkkkkkk”
”louisa att att”
”Klarar inte av uppläsaren…”
”Gav upp efter 45 minuter. Så platt och med en uppläsare sov verkar vara rädd för att missa bussen.”
”… Ska man orka med fler böcker? Räcker det med att hoppa över det. Vet inte än. Du ser sliskig ut på fotot också! Du kanske borde söka professionell hjälp för denna fixering!”
”Dö zucchini zucchini ZTE är”
”1öl22åöö2mmmmmmmmmmmmmö222ööö222åöö2mmmmmmmmmmmmmö222ööö äömö11éé23”
”Piratenivavavavavavaval”

Flera författare som Boktugg pratat med har reagerat på att deras böcker recenserats på ett sätt som tyder på att den som kommenterar inte ens lyssnat på boken.

– Jag upptäckte en användare som kommenterat mina böcker men skrivit samma kommentar på två olika titlar. Istället rekommenderade hen att man skulle läsa en helt annan författares böcker. Såg nästan ut som att författaren själv ville marknadsföra sina böcker genom att klanka ner på andra i samma genre. Hittade samma sorts kommentar på två av mina och åtta böcker av andra författare så det är fler än jag som drabbats, säger Samuel Karlsson som bland annat skrivit Den som dödar.

Han är dock kluven till att kommentarsfunktionen plockas bort. Det fanns mycket positivt bland dessa.

– Jag gillar kommentarerna. Det är väldigt många positiva recensioner som man blir glad av att läsa. Och en del som tycker det är mindre bra kommer med konstruktiv kritik. Det tycker jag är värdefullt som författare. Jag har inget emot att folk sågar mina böcker om kritiken har substans. Sedan måste man respektera att smaken är olika, säger Samuel Karlsson.

Ett annat problem har varit att kommentarsfunktionen använts till diskussioner mellan användare. Det har uppfattats som att en missnöjd användare satt flera ettor på en bok, men i själva verket har betyget bara räknats en gång.

– Tidigare har alla kommentarer publicerats direkt i anknytning till varje bok. Vi skulle vilja få ett system för moderering på plats, där kommentarerna först måste godkännas innan de publiceras. Vi planerar alltså att återinföra kommentarsfunktionen så snart vi kommit tillrätta med det, men i dagsläget har vi tyvärr inga besked om exakt när det blir, säger Sandra Olt.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL