Gui Minhai bjuds in till Bokmässan genom öppet brev

Förläggaren och författaren Gui Minhai.

Bokmässan bjuder in den fängslade svensk-kinesiske förläggaren och författaren Gui Minhai till ett seminarium på årets mässa.

Tillsammans med svenska PEN, Svenska Förläggareföreningen och International Publishers Association väljer Bokmässan att bjuda in Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina sedan snart tre år tillbaka, till årets mässa i Göteborg.

Ett seminarium med rubriken ”Välkommen Gui Minhai – om situationen i Kina” kommer arrangeras fredagen den 28 september kl. 16.20. Deltagande är Angela Gui, student och dotter till Gui Minhai, Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN, Svante Weyler, förläggare, Jojje Olsson, journalist, författare och Kinakännare (som har skrivit boken De kidnappade kinasvenskarna om bland annat Gui Minhai), Kristenn Einarsson, ordförande International Publishers Association samt Elisabeth Åsbrink, journalist och författare. Samtalet inleds av Frida Edman, Bokmässan.

Under seminariet kommer  en stol finnas reserverad för Gui Minhai, som symbol för att han har berövats sin frihet. Gui Minhai bjuds in personligen att delta i seminariet, och inbjudan är både publicerad i DN som ett öppet brev, samt skickad till svenska ambassaden i Kina, svenska utrikesdepartementet och kinesiska ambassaden i Stockholm.

– Det är en personligt ställd inbjudan som vi valt att göra officiell för att rikta ljuset på en ytterst allvarlig fråga: en svensk förläggare sitter fängslad på grund av sin publicering och på oklara grunder – vad kan och bör vi göra åt det? Bokmässan har en lång tradition av att uppmärksamma förföljda författare, förläggare och journalister. Att bjuda in Gui Minhai känns mycket angeläget, säger Frida Edman, mässansvarig Bokmässan.

Gui Minhai har varit frihetsberövad sedan oktober 2015. Tidigare i år tilldelades han Prix Voltaire av International Publishers Association.

Den officiella inbjudan kan läsas här.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL