Varumärkesskydd av ordet ”cocky” i boktitlar stoppas i USA

Cocky – ett populärt ord i boktitlar. Kanske har det blivit ännu mer populärt sedan en författare försökte varumärkesskydda det.

Romanceförfattaren Faleena Hopkins har under några månader jagat andra författare efter att ha varumärkesskyddat ordet ”cocky” för användning i boktitlar. Nu backar hon efter ett domstolsbeslut.

Efter ett domstolsbeslut är det återigen fritt fram för författare och förlag att använda ordet ”cocky” i boktitlar, rapporterar Inquisitr.

Vi skrev i en krönika om titelskydd i våras om ett amerikanskt fall där Faleena Hopkins, författare till bland annat bokserien Cocky, ansökte om varumärkesskydd för användning av just ordet ”cocky” i titlar. Hon var inte sen med att kontakta andra författare som använt ordet och be dem ändra titlarna.

ANNONS

Detta något bisarra fall, där Hopkins till och med gick så långt att hon försökte stämma flera andra författare, gav upphov till hashtaggen #cockygate och många ansåg att det var orimligt att ta patent på ett så pass vanligt ord.

Den pensionerade advokaten Kevin Kneupper engagerade sig för att ogiltigförklara varumärkesskyddet och samtidigt drev Hopkins själv på en rättegång mot ett par andra författare som i protest började samla ihop material till en antologi vid namn Cocktales under namnet ”The Cocky Collective”, vilket ledde till att konflikten gick upp i rätten.

Enligt Inquisitr har domstolsbeslutet resulterat i att Hopkins har dragit tillbaka sin ansökan om varumärkesskydd. Det är inte offentligt vilken sorts uppgörelse som parterna har kommit överens om, men klart är alltså att det är helt okej att använda ordet ”cocky” i sin boktitel framöver.

ANNONS

Läs mer om snarlika titlar och vilket skydd som finns för titlar i Sverige här.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.