Varumärkesskydd av ordet ”cocky” i boktitlar stoppas i USA

Cocky – ett populärt ord i boktitlar. Kanske har det blivit ännu mer populärt sedan en författare försökte varumärkesskydda det.

Romanceförfattaren Faleena Hopkins har under några månader jagat andra författare efter att ha varumärkesskyddat ordet ”cocky” för användning i boktitlar. Nu backar hon efter ett domstolsbeslut.

Efter ett domstolsbeslut är det återigen fritt fram för författare och förlag att använda ordet ”cocky” i boktitlar, rapporterar Inquisitr.

Vi skrev i en krönika om titelskydd i våras om ett amerikanskt fall där Faleena Hopkins, författare till bland annat bokserien Cocky, ansökte om varumärkesskydd för användning av just ordet ”cocky” i titlar. Hon var inte sen med att kontakta andra författare som använt ordet och be dem ändra titlarna.

Detta något bisarra fall, där Hopkins till och med gick så långt att hon försökte stämma flera andra författare, gav upphov till hashtaggen #cockygate och många ansåg att det var orimligt att ta patent på ett så pass vanligt ord.

Den pensionerade advokaten Kevin Kneupper engagerade sig för att ogiltigförklara varumärkesskyddet och samtidigt drev Hopkins själv på en rättegång mot ett par andra författare som i protest började samla ihop material till en antologi vid namn Cocktales under namnet ”The Cocky Collective”, vilket ledde till att konflikten gick upp i rätten.

Enligt Inquisitr har domstolsbeslutet resulterat i att Hopkins har dragit tillbaka sin ansökan om varumärkesskydd. Det är inte offentligt vilken sorts uppgörelse som parterna har kommit överens om, men klart är alltså att det är helt okej att använda ordet ”cocky” i sin boktitel framöver.

Läs mer om snarlika titlar och vilket skydd som finns för titlar i Sverige här.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL