Ökad ljudboksförsäljning i Kanada första halvåret 2018

Intresset för audio växer i Kanada och kanadensarna är alltmer benägna att handla böcker online. Foto: Pixabay

Ljudböcker säljer allt bättre i Kanada, medan eböcker tappar lite och försäljningen av fysiska böcker är hyfsat stabil, enligt en rapport över första halvan av 2018. Dessutom står näthandel för över 50 procent av all bokförsäljning.

Audio är på uppgång i Kanada, enligt den ideella organisationen BookNet Canada. Från januari till juni i år ökade försäljningen av audioböcker med 4 procent, skriver Publishing Perspectives. Så sent som i juni 2018 rapporterades att 61 procent av de kanadensiska förlagen gav ut digitala ljudböcker under 2017, en markant ökning från 37 procent 2016. Ljudböcker utgör i nuläget 4 procent av den totala bokförsäljningen.

Vad gäller eböcker så är andelen av den totala försäljningen visserligen betydligt större än audio, men också något minskande jämfört med 2017. Eböcker rapporteras hittills under 2018 utgöra 18 procent av bokförsäljningen, jämfört med 20 procent under 2017 och 17 procent året dessförinnan.

Tryckta böcker har enligt samma källa minskat med en procent under årets första sex månader, men försäljningen anses i det stora hela vara stabil. Inbundna böcker utgör 23 procent och pocketböcker 51 procent av bokförsäljningen.

Kanadensare verkar bli alltmer förtjusta att handla böcker på internet. Näthandeln (här inkluderas både vanliga nätbutiker, nedladdade ljud- och eböcker samt appar för samma ändamål) stod för 52 procent av bokförsäljningen under årets första sex månader (en ökning från 51 procent under 2017).

BookNet Canadas slutsats är i stora drag att bokmarknaden är relativt stabil, med en växande ljudboksmarknad som den enda stora förändringen. De menar även i en kommentar att audio skulle kunna vara ännu större än rapporterat, just på grund av de många kanaler som distribuerar ljudböcker. Bibliotekslån inkluderas av förklarliga skäl inte i statistiken, men enligt BookNet Canada ökade utlåningen av digitala ljudböcker med anmärkningsvärda 40 procent på stadsbiblioteket i Toronto förra året.

Enligt tidigare uppgifter kan Storytel tänkas vara intresserade av att lansera sin ljudbokstjänst i Kanada, även om ingen åtgärd är tagen än vad vi vet. Men kanske börjar det dra ihop sig snart, om kanadensarnas intresse för ljud fortsätter att växa?

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL