Mikaela Zabrodsky ny styrelseledamot i FEP

Mikaela Zabrodsky, jurist i Förläggareföreningen och ny styrelsemedlem i FEP. Foto: Charlie Bennet

Som enda kvinna har Mikaela Zabrodsky, jurist i Svenska Förläggareföreningen, valts in i styrelsen för den europeiska förläggarorganisationen FEP. Hon blir den första svensken i FEP:s styrelse på tio år.

Federation of European Publishers, FEP, är en ideell organisation som företräder de europeiska förlagens intressen och representerar 28 nationella förläggareföreningar inom EU. Under föreningens General Assembly, som hölls i Berlin i förra veckan, valdes en ny styrelse för de kommande två åren.

Svenska Mikaela Zabrodsky lyftes fram som kandidat efter förslag från alla de fem nordiska förläggareföreningarna och valdes in i styrelsen efter omröstning.

– Det känns såklart väldigt hedrande och ha fått detta förtroende från mina europeiska kollegor, och jag ser fram emot att tillsammans med mina styrelsekollegor arbeta vidare med alla de viktiga politiska frågor och utmaningar som bokförlagen står inför.

Förutom Mikaela är Jonas Modig, tidigare VD för Bonnierförlagen och ordförande för Förläggareföreningen, den enda svensk som suttit i FEP:s styrelse. Han var ordförande i föreningen mellan 2006 och 2008.

Mikaela Zabrodsky jobbar till vardags som jurist i Förläggareföreningen och får svara på alla möjliga frågor som rör utgivningsverksamheten.

– Det handlar ofta om stötta förlagen i olika avtalsförhandlingar. Det kan vara i relation till författare och översättare, eller i olika samarbeten och gentemot återförsäljare. Hjälpa till med att tolka avtal, göra bedömningar kring till exempel citaträtt och förtal, och reda ut rättighetsfrågor.

Hon säger att det återstår att se hur mycket tid i anspråk hennes uppdrag i FEP kommer ta.

– Men självklart är jag kvar på Förläggareföreningen till 100 procent. Mitt nya uppdrag innebär att vi tillsammans med övriga nordiska länder får en starkare röst och ökad möjlighet att lyfta frågor som är viktiga för oss. 

Vad är det som tilltalar dig med att jobba inom förlagsbranschen?
– Det är fantastiskt att få möjlighet att jobba med frågor kring upphovsrätt, yttrandefrihet och freedom to publish och böcker! Det är så mycket som händer och på gång i branschen, vilket både ställer krav och är spännande. Det är en väldigt roligt bransch att jobba i.    

FEP:s nya styrelse utgörs förutom Mikaela av fem män: Rudy Vanschoonbeek, Belgien, ordförande, Peter Kraus vom Cleff, Tyskland, vice ordförande, Benedikt Foeger, Österrike, skattmästare, William Bowes, Storbritannien och Piero Attanasio, Italien. 

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL