Ljud minskar stress och hjälper oss att koppla av

Enligt en ny undersökning använder 94 procent av svenska folket ljud för att koppla av. Foto: iStock

Hela 9 av 10 i Sverige upplever att ljud kan påverka ens känslor, visar en undersökning om ljudupplevelser som genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av Bookbeat. 87 procent svarar att de blir mindre stressade av att lyssna.

En ny undersökning på temat ”Hur påverkar ljudet dig?” som Kantar Sifo genomförde på uppdrag av Bookbeat ger en bild av vilka effekter olika typer av ljud kan ha och i vilka fall svenskar använder ljud. Syftet med undersökningen är att öka förståelsen för varför lyssningen av exempelvis ljudböcker ökar i Sverige och vilka effekter det har på lyssnarna, skriver Bookbeat i ett pressmeddelande.

– Vi har länge försökt förstå vilka effekter det får när allt mer media konsumeras via ljud. Nu har vi tagit detta ett steg längre i syfte att verkligen få veta hur vi påverkas av att lyssna mer. Det gör att vi får en större kunskap kring lyssnarna vilket gör att vi bland annat kan förstå deras drivkrafter och värde av att exempelvis lyssna på ljudböcker, säger Niclas Sandin, vd BookBeat.

Resultaten visar att det är vanligt att lyssna till något för att koppla av, framförallt i åldern 16 till 34 år – hela 96 procent i ålderskategorin svarar att de använder ljud för avkoppling. 7 av 10 uppger att de lyssnar för att kunna somna lättare.

– Resultatet i undersökningen om ljudets påverkan överensstämmer med den feedback vi får av många ljudbokslyssnare. Ljudboken har fått en naturlig plats i svenskarnas kvällsrutin och hjälper lyssnare att koppla av innan de somnar. Det betyder inte att ljudboken bara är en mirakelmetod eller sömnpiller för att somna på kvällen när lyssningen även förekommer övriga dygnet och nästan 9 av 10 av svenska folket även uppger att ljud kan förstärka en berättelse, avslutar Niclas Sandin.

I ålderskategorin 35–49 år uppger 80 procent att de har presterar bättre med hjälp av ljud, vilket visar på att ljud kan ha många olika effekter och används på en mängd olika vis.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Fakta om ljudupplevelser från Bookbeats undersökning:
  • 9 av 10 upplever att ljudupplevelser kan påverka känslor.
  • 79 procent av svenska folket upplever att ljudupplevelser kan göra en mer avslappnad.
  • 87 procent av svenska folket har känt sig mindre stressad av att lyssna på ljud.
  • 94 procent av svenska folket använder ljud för att koppla av.
  • Nästan 7 av 10 använder ljud för att somna lättare.
  • 66 procent har någon gång upplevt sig ha presterat bättre med hjälp av ljud.
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL