Två vinnare av internationella litteraturpriser får stora prispengar

Mike McCormack fick International Dublin Literary Award 2018. Nomineringen gjordes av bibliotekarier. I bakgrunden syns The Library of Trinity College Dublin. Foto: iStock.

Varken Mike McCormack eller Benjamin Myers är utgivna på svenska. Men de båda belönades förra veckan med varsin fet prischeck (sammanlagt ca 1,3 Mkr) för två olika litterära priser.

Mike McCormack fick International Dublin Literary Award för sin roman Solar Bones (2017) utgiven på Tramp Press. Priset sponsras av staden Dublin och sägs vara det största sett till prispengar för en enskild roman. Prissumman: 100 000 euro, motsvarande drygt 1 Mkr.

Priset har funnits i 23 år och nomineringar görs av bibliotekarier. Hela 150 titlar fanns på ”long list” efter bidrag från bibliotek i 111 städer i 37 länder, skriver Publishing Perspectives.

Varken romanen eller författaren finns utgivna på svenska. Ännu.

ANNONS

Solar Bones har en liten egenhet förresten. Den består av en enda mening. En väldigt lång mening som sträcker sig över 270 sidor. Med det sätter vi punkt för det priset.

En annan författare som fick en prischeck på inte riktigt lika mycket men ändå en rejäl slant var Benjamin Myers som vann Walter Scott Prize for Historical Fiction för sin roman The Gallows Pole (Bluemoose Books), rapporterar The Bookseller. Prissumman där är 25 000 pund, motsvarande runt 292 000 kr.

Inte heller denna bok – eller författare – finns utgiven på svenska. Just den här romanen är verklighetsbaserad och handlar om förfalskarligan Cragg Vale Coiners på 1700-talet.

ANNONS

Myers tog emot priset vid Baillie Gifford Borders Book Festival i Melrose, Skottland. Återstår att se om dessa båda titlar hittar till något svenskt förlag.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till åtta böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.