Tolv boktips för stora och små inför fotbolls-VM 2018

Lästips inför VM.

När man laddar inför något så roligt som fotbolls-VM 2018, så ska man så klart ladda upp med lite läsning mellan matcherna också. Här är ett par boktips för både unga och vuxna läsare, om fotboll och VM genom tiderna. 

Jo, jag vet. Kanske är det inte just böcker man alltid vill peppa med. Helst sätter vi ju på den gamla videoinspelningen från fotbolls-VM 1994 och drömmer oss tillbaka till det där landslaget med Brolin, Larsson och Ravelli och alla de andra. Varenda människa som var med när det begav sig minns var de befann sig när slutsignalen gick i sista matchen och Sverige hamnade på prispallen. Här i Helsingborg slängde sig folk i hamnbassängen och glädjeyran var av ett slag jag sällan sett efter det.

Nåväl, ta till dig de här lästipsen och njut av matcherna 2018. Så får vi väl hålla tummarna tillsammans och hoppas på det bästa

1. Hjärnboll : fotbollsspelares okända intelligens av Torbjörn Vestberg, Predrag Petrovic, Thomas Lerner

Vi talar ofta om speluppfattning eller spelintelligens men ingen har hittills riktigt kunnat förklara vad det är. Men nu har två svenska forskare, Torbjörn Vestberg och Predrag Petrovic vid Karolinska institutet, visat hur viktig hjärnan är för att någon ska bli framgångsrik på fotbollsplanen. En del spelares hjärnor har helt enkelt en bättre förmåga att på millisekunder ta in information, processa den och sedan agera.

När Xavi och Iniesta, som under många år dominanter på storklubben FC Barcelonas mittfält, testades var deras resultat anmärkningsvärda. Det visade sig att kanske en person på tusen har samma förmågor som de spanska elitspelarna och det kan vara en avgörande förklaring till deras succé i klubblaget och i landslaget.

I Hjärnboll beskrivs för första gången vilka särskilda hjärnfunktioner som behövs i fotboll och i många andra idrotter. Det kallas exekutiva funktioner, och är nyckeln till att förstå vad spelintelligens är. Förhoppningen är att det kan hjälpa ledare och tränare att hitta nya unga fotbollstalanger.

 

2. Historien om fotbolls-VM

Världsmästerskapet i fotboll är världens största arrangemang. 204 länder kvalar, och en hel värld hejar fram sitt lag mot drömmen om att vara ett av de 32 som får vara med i slutspelet vart fjärde år. När finalen äntligen spelas så bänkar sig närmare 1 miljard människor framför tv-skärmarna.

Många av oss har ett eget favorit-VM (sommarhettan 1994 tycks aldrig släppa taget om Sverige), ett VM man minns med värme, ett VM då man såg alla  matcher och kunde rabbla laguppställningar i sömnen. I den här rikt illustrerade specialutgåvan väcks minnena till liv igen. Vi ger dig allt om mästerskapet och dess historia, från första avsparken i Uruguay 1930 till sommarens fotbollsfest i Ryssland.

Vi ger er de mest otroliga VM-rekorden – de största segrarna, de mest målrika matcherna, de bästa spelarna och lagen vi aldrig glömmer.

Visste du att:

– I finalen 1930 användes två bollar. Efter man singlat slant fick Argentina använda sin boll i första halvlek, och i andra halvlek bytte man till Uruguays boll.

– 1954 var tidernas mest målrika mästerskap med 140 mål på 26 matcher, ett genomsnitt på hela 5,38 mål per match.

– Legendariska Pelé är den yngsta målgöraren i en VM-final. Han var bara 17 år och 248 dagar gammal.

Historien om fotbolls-VM

Historien om fotbolls-VM

  • Förlag: Orage
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-04-27
  • ISBN: 9788283434330

 

3. Fotbolls-VM – Stjärnorna, bragderna, rekorden

Fotbolls-VM är världens största evenemang. Och med den största svenska kvalbragden genom tiderna gjorde Janne Andersson landslaget folkkärt igen och tog laget till VM i Ryssland 2018. I denna måstebok för alla fotbollsälskare skriver den kände barnboks- och fotbollsförfattaren Måns Gahrton berättelsen om VM-äventyret i Ryssland – med särskilt fokus på det svenska landslaget och hemligheterna bakom nytändningen – men också om om samtliga tidigare världsmästerskap, från den dramatiska finaluppgörelsen mellan ärkerivalerna Argentina och Uruguay år 1930 till 2018.

Fotbollens VM-historia bjuder på många oförglömliga ögonblick: Pelés tre guld 1958–70, Franz Beckenbauers taktiktriumf över Johan Cruyffs holländska totalfotboll i finalen 1974, Sveriges brons den magiska sommaren 1994 och det spanska drömlagets seger 2010. Och kanske det största: Maradonas makalösa enmansshow 1986. Ingående, personligt och levande bjuder författaren på allt man kan önska sig i fotbollsväg: målen, dramatiken, statistiken, närvaron (inte minst från de egna VM-resorna) – och så bilderna förstås.

Men 2018 års slutspel ges alltså det största utrymmet, med full bild- och textmässig täckning av samtliga spelomgångar, från gruppspelet till finalen! Dessutom porträtt med fakta av de största stjärnorna!

 

4. Somrarna vi minns av Mattias Göransson

Somrarna vi minns återskapar sex av de mest framgångsrika mästerskapen i svensk fotbollshistoria. Genom ett unikt bildmaterial och texter baserade på över hundra intervjuer med spelare och tränare, tas du på en tidsresa i glädjens tecken

Häng med till:
VM 1958. Mästerskapet på hemmaplan då Sverige blir näst bäst i världen.
VM 1974. En pianospelande förbundskapten och hans polisongprydda spelare ger sig ut på äventyr.
EM 1992. Hemmamästerskapet som ger ett stukat Sverige nytt självförtroende.
VM 1994. Veckorna i USA då Sveriges landslag växer ut till ett av världens bästa, samtidigt som spelarna utsätts för mutförsök, livsfarliga helikopterturer och Karin Boye-dikter.
VM 2002. Sverige hamnar i »Dödens grupp« och är utdömda på förhand. Offsides fattiga reporterteam satsar ändå på en sommar på japanska kapselhotell – och faller pladask för ett landslag som skräller mot stornationerna.
EM 2004. Det första stora svenska supportermästerskapet – sommaren då Zlatan Ibrahimovic klackar sig in i världseliten, det svenska landslaget anklagas för läggmatch och omklädningsrummets stereo spelar Lena PH på högsta volym.

Somrarna vi minns är skriven av Mattias Göransson – grundare av fotbollsmagasinet Offside och belönad med Stora Journalistpriset och Jesper Högström, Offsidemedarbetare samt författare till bland annat VM-boken och Blågult. Fotbollslandslaget genom 100 år.

 

5. Allt om FIFA fotbolls-VM 2018

Den officiella FIFA-boken om fotbolls-VM i Ryssland. Den 14 juni är det avspark för fotbolls-VM som denna gång går i Ryssland. Under en månad blir det närkamper och nagelbitare på olika fotbollsplaner.

Denna detaljerade bok innehåller allt du behöver veta för att ha full koll på fotbolls-VM 2018. Du får information om samtliga kvalificerade lag och fakta om mästerskapens stjärnspelare. Håll koll och fyll i alla matchresultat direkt i boken!

Allt om FIFA fotbolls-VM 2018

Allt om FIFA fotbolls-VM 2018

  • Förlag: Tukan Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-04-18
  • ISBN: 9789177831266

 

6. FIFA fotbolls-VM : fakta och pyssel

Den officiella VM-pysselboken från FIFA. I den här boken finns massor av olika slags pyssel: färgläggning, quiz, spel, klistermärken m.m. Men allt är inte bara pyssel. Det finns också spännande, kortfattad fakta och olika rekord.

FIFA fotbolls-VM : fakta och pyssel

FIFA fotbolls-VM : fakta och pyssel

  • Förlag: Tukan Förlag
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-04-03
  • ISBN: 9789177831273

 

7. Fotbolls-VM kommer hem – Politik, planer och maradona på korset. Berättelsen om världsmästerskapen – år för år

Det började 1930 långt borta i Uruguay och nu, nästan 100 år senare, går de tre sydamerikanska storlagen – Argentina, Brasilien och Uruguay – på jakt efter det VM-guld som innebär att precis hälften av de 20 VM-gulden genom tiderna hamnat i just Syd­amerika. Och man ska vinna på hemmaplan.

Argentina ska hitta segerreceptet man tappade efter de två VM-titlarna i snabb följd, och den ständiga närvaron av ­Maradona gör det hur komplicerat som helst. Brasilien ska hitta balansen mellan det vackra spelet och det genomprogrammerade. Uruguay letar efter tidsporten som ska ta landet tillbaka till en position som en av världsfotbollens allra främsta.

I Fotbolls-VM kommer hem berättar Kristian Borell historien om de 20 VM-slutspelen med sydamerikanskt fokus, kontinenten där fotbollen bygger en nations DNA. Precis allt står på spel, och politik och planer ­blir synliga när Borell skildrar hur det som en gång hänt blir nyckeln till det som komma skall.

Kristian Borell (1969), född i Uddevalla och uppvuxen i Götene, är autodidakt. Stort fotbolls­intresse, framförallt internationell och italiensk sådan, blev där och då till texter i Café Sport, Goal, Score24 och på Eurosport. Här och nu är det podcasten ”Km d’Amore” på ilcalcioalcorso.org som gäller.

[Book: ISBN hittades ej]

 

8. Jag är Zlatan Ibrahimovic : min historia av Zlatan Ibrahimovic, David Lagercrantz

”Varför kom hon inte? Tyckte hon inte om mig längre? Det gick en minut, två, tre, tio minuter, och till slut pallade jag inte längre. Det var värsta förnedringen. Hon har säkert blåst mig, tänkte jag. Vem skulle vilja ha en date med mig? Och så drog jag därifrån. Jag skiter väl i henne, typ. Jag ska ändå bli fotbollstjärna. Men alltså, det var dummaste grejen. Tjejens buss hade bara varit lite försenad. Det var chaffisen som velat ta en cigg eller nåt, och hon kom dit precis efteråt och blev lika ledsen som jag. ”

I Jag är Zlatan Ibrahimovic ger han en helt ny och skakande bild av uppväxten i Rosengård. Med sina egna ord berättar han om papporna från den fina sidan av stan som försöker få honom utslängd från Malmö FF. Han berättar om kampen och striderna i Ajax, om köpet till Juventus, succén i Italien och spelskandalen som höll på att förstöra hans karriär. Han berättar om Inter och segrarna, om Mourinho, målen och de stora stjärnorna. Han berättar om Helena, barnen och om livet bakom strålkastarljuset. För första gången avslöjar han precis vad som hände med Pep Guardiola i Barcelona.

I Zlatans egen självbiografi får vi det rafflande spelet bakom klubbytena. Vi får en insyn i den absoluta toppfotbollen vi aldrig fått förut. För första gången får vi hela sanningen om Zlatan Ibrahimovic.

 

9. Vår fotboll av Erik Niva

Det finns fotboll och så finns det fotboll. Dels finns ju idrotten som vi har vuxit upp med, den som förblir fast förankrad i de glesa gräsrötterna på den leriga lilla planen i kvarteret. I mångt och mycket känner vi fortfarande igen vår svenska fotboll här på hemmaplan. Våra stjärnor går fortfarande att nå fram till, våra biljetter går ännu att ha råd med och våra klubbar förblir alltjämt medlemsstyrda.

Erik Nivas Vår fotboll handlar om den här samhällsförankrade folkrörelsen.
Men sedan finns ju även industrin som koloniserat världen, fotbollsmonstret som vuxit sig så stort och mäktigt att ingen längre verkar kunna kontrollera det. Högt ovanför verkligheten svävar Cristiano Ronaldo med sin maximalgroomade berömdhet och Neymar med sina obegränsade gulfstatsmiljarder. Den som skildrar dagens yppersta toppfotboll måste berätta om nöjeskonglomerat, oljefonder och geopolitik.

Erik Nivas Världens industri handlar om denna galaktiska glamourvärld. Men framför allt skildrar de här två böckerna den snabbväxande klyftan mellan den ena och den andra fotbollen, mellan idrotten och industrin.

ERIK NIVA [f. 1978] är en svensk sportjournalist på Sportbladet och Viasat Fotboll. Niva har tilldelats Svenska Fans stora läsarpris Guldskölden 25 gånger, vunnit Publicistklubbens pris Guldpennan och blivit utsedd till Årets sportjournalist av Sportjournalisternas Klubb i Stockholm.

Vår fotboll

Vår fotboll

  • Förlag: Modernista
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-05-03
  • ISBN: 9789177812043

 

10. Mer än en sport : fotbollens matematik av David Sumpter

I den här pocketutgåvan har Olof Lundh skrivit ett exklusivt kapitel om efterverkningarna av boken, om vad som hänt med svensk fotboll och vad han tror om dess framtid.

Fifflet inom UEFA och FIFA lär inte ha undgått någon de senaste åren. Vi förfasas alla över hur korrupt det verkar vara där ute i världen.
Men hur är det egentligen inom fotbollen här hemma i Sverige? Hur transparent och demokratiskt är egentligen Svenska Fotbollförbundet? Och varför svassar de flesta svenska sportjournalister runt Zlatan som om de vore hovreportrar?

Olof Lundh är reporter och krönikör på TV4, C More och Fotbollskanalen.se. Han driver även Sveriges största sportpodd och har blivit utsedd till Årets Sportjournalist.
I boken ”Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll” skriver Olof om sina erfarenheter från de 20 år han har bevakat fotboll, och då kanske framförallt om vad som sker utanför linjerna.
Vi får bland annat veta varför fotbollsförbundet absolut inte ville att Friends Arena skulle heta Friends. Hur det kommer sig att den nya nationalarenan gjort förbundet konkursmässigt och hur viktigt EM i Frankrike är för SvFF:s ekonomi. Hur Erik Hamrén fungerar och inte fungerar. Och varför förbundet agerar som man gör kring en superstjärna som vida överglänser det. Och hur det står till med demokratin i organisationen som kallar sig Sveriges största folkrörelse. Och varför det inte finns någon insyn i en värld som kretsar kring pengar, i handeln med både spelare och tv-rättigheter.

”Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll” är en kritisk och kärleksfull beskrivning av vår ojämförligt största idrott.

11. Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll av Olof Lundh

Brevväxlingen mellan Eyvind Johnson och Rudolf Värnlund 1920-1944, året innan Värnlund dog, har blivit legendarisk utan att vara känd utanför kretsen av forskare. Den omfattar drygt 500 brev och har sin tyngdpunkt på 20-talet då Johnson först bodde i Berlin, därefter i Paris, innan han 1930 återvände till hemlandet. Johnson rapporterar om sin tillvaro i Europa till Värnlund, som är kvar i Stockholm och bevakar svensk press och de svenska förlagen.

Den ovanligt läsvärda författarkorrespondensen börjar när 20-åringarna ännu inte har blivit de författare som de vet att de ska bli. Den handlar mest om motgång, sällan om framgång, men framför allt om deras liv: framtidsplaner, kärlekar, fienders försåt, litterära upptäckter och så småningom deras framväxande verk i en brytningstid mellan det traditionella och det moderna. Den svenska arbetarlitteraturen, unik i världen, beskrivs här inifrån samtidigt som den formas.

12. SkillTwins: The story. Vårt stora fotbollsäventyr av Jakob El-Zein, Josef El-Zein

Josef och Jakob El-Zein är tvillingarna som under duonamnet SkillTwins är bland världens största och mest följda sportinfluencers på sociala medier. Följ med bröderna bakom kulisserna och få en unik inblick i deras liv. Eller kolla in de lättöverskådliga steg-för-steganvisningarna till SkillTwins bästa fotbollsskills. Bli en skillare du också!

Miljoner fans har följt bröderna Josef och Jakob på ett fotbollsäventyr jorden runt, där de bland annat mött världsstjärnor och visat upp sina fantastiska bollkonster.

Men resan till toppen började med en krossad dröm. Josef och Jakob var båda lovande fotbollsspelare som inom loppet av några veckor drabbades av exakt samma knäskada i varsitt knä. En lång rehabilitering väntade, men bröderna vägrade att låta sig knäckas och bestämde sig för att göra något positivt av situationen. För att hålla humöret (och fötterna) igång började de träna in fotbollskills och finter som lades upp på en YouTube-kanal och snart växte SkillTwins följarskara rekordartat.

Här bjuder SkillTwins läsarna på exklusiva berättelser från sina otroliga möten med bland andra fotbollslegendarer som Zlatan, Zidane och Özil. I skill-skolan med fotboll-, freestyle- och streetskills finns tydliga steg-för-steginstruktioner tillsammans med tvillingarnas personliga berättelser om hur olika skills kan användas på, eller utanför planen. En superbok för alla fotbollsintresserade!

Missa inte Boktuggs artikel om dem här.

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL