Anna Bågstam en av flera utlandssuccéer för Norstedts Agency

Författaren Anna Bågstam. Foto: Elisabeth Ohlson-Wallin

Norstedts Agency har gjort flera intressanta utlandsförsäljningar: Anna Bågstams debutroman är såld till fyra länder, och Johannes Anyurus Augustprisbelönade bok har sålts till USA.

Anna Bågstams Ögonvittnet är det första samarbetet mellan Norstedts och Storytel Original, och den har nyligen släppts både som tryckt bok på Norstedts och som streamad ljudbok på Storytel. Det är Anna Bågstams debutroman, men hon slog igenom redan 2016 med Storytel Original-serien Stockholm Psycho.

Deckaren har blivit uppmärksammad på många håll, och översättningsrättigheterna till tryckt bok är sålda genom preempt till Danmark, Tyskland, Italien och Spanien.

ANNONS

– Vi har flera intressenter, men det gäller att förstå det där med streamad audio/pappersbok ordentligt för sin marknad innan man går in i en deal, säger Linda Altrov Berg på Norstedts Agency, och tillägger att förlagen som köpt rättigheterna ser att det finns synergiefftekter att vänta med Storytels utgivning på deras marknader.

Norstedts Agency har nyligen även sålt Johannes Anyurus De kommer drunkna i sina mödrars tårar till USA och de engelska världsrättigheterna. Det blir det tolfte landet som köper in Augustprisvinnaren. På engelska får boken får titeln The Rabbit Yard.

– Det är många som har läst boken men ingen har förrän nu nappat på de engelska rättigheterna, säger Linda. Vi är dock väldigt glada att det är just Two Lines Press som är intresserade – förläggaren CJ Evans har ett genuint intresse för författarskapet, ämnet och är mycket förtjust i just specifikt denna roman.

ANNONS

Förläggaren CJ Evans säger i ett pressmeddelande att det är bokens komplexitet och medkänsla som gör att den sticker ut, och att han fastnade för bokens språk och ”ofattbart säkert skrivna osäkra karaktärer”.

Enligt Linda Altrov Berg betyder det mycket med en engelsk översättning. Inte alltid ekonomiskt, men många länder tittar på om just förlag från USA och Storbritannien har köpt rättigheterna, innan de ens vågar börja tänka på att köpa rättigheter.

– Nu har vi ju redan en vacker och lång lista av länder och förlag för Anyuru, men jag är säker på att det i och med detta kommer att bli ännu fler, säger Linda Altrov Berg.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.