Jonas Gardell tilldelas kanadensiskt litteraturpris

Författaren Jonas Gardell. Foto: Stellan Herner

Torka aldrig tårar utan handskar belönas med Prix des libraires du Québec, ett litteraturpris som delas ut i olika kategorier av bokhandlarföreningen i Québec.

Den franska översättningen av Jonas Gardells trilogi Torka aldrig tårar utan handskar (på svenska uppdelad i Kärleken, Sjukdomen och Döden), N’essuie jamais des larmes sans gants, har utsetts till 2018 års vinnare av Pris des libraires du Québec i kategorin ”roman ej originalutgiven i Québec”. Boken, som en samlingsvolym av de tre delarna, är utgiven på franska av förlaget Gaïa och översatt av Jean-Baptiste Coursaud och Lena Grumbach.

”En fantastisk roman full av mänsklighet som är svår att glömma. En viktig, upprörande och nödvändig bok som sätter djupa spår”, skriver juryn i sin motivering.

ANNONS

Prix des libraires du Québec organiseras av bokhandlarföreningen i Québec (Association des libraires du Québec, ALQ). Efter att en jurygrupp har gjort ett första urval utses vinnarna genom röstning av anställda i Québecs samtliga bokhandlar. Priset belönar författare som har fångat bokhandlarnas uppmärksamhet genom sin originalitet och litterära kvalitet.

Sedan 1994 då priset instiftades belönas romaner, sedan 2011 finns även kategorien barn- och ungdom, sedan 2015 poesi, och från och med i år prisas även verk inom kategorierna tecknade serier och essäer. I kategorierna roman, barn- och ungdom samt tecknade serier belönas två titlar parallellt: en från Québec och en internationell.

Jonas Gardell är även aktuell här hemma i Sverige – i augusti släpps hans nya bok Till minne av en villkorslös kärlek på Norstedts, en släktkrönika som handlar om hans familj, framförallt hans mor Ingegärd Rasmussen. Gardell kommer även till Bokmässan i höst för att prata om sin nya roman.

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.