Grethe Rottböll ny ordförande i Sveriges författarförbund

Grethe Rottböll, ordförande för Sveriges författarförbund. Foto: Stefan Tell

Grethe Rottböll har valts till Författarförbundets nya ordförande. Hon efterträder Gunnar Ardelius som suttit på ordförandeposten i sex år. Förbundet har även tre nya ledamöter.

På Författarförbundets årsstämma den 26 maj 2018 valdes Grethe Rottböll till ny ordförande. Patrik Lundberg blir vice ordförande.

Grethe Rottböll, född 1956, är författare och sångerska. Debuterade 1981 på Norstedts med romanen Att vara Emilia. Utbildad sångerska och bedrivit studier i teoretisk filosofi samt skrivit noveller och essäer bland annat om Tarkovskij för Ord&Bild men även musikteater och texter till musik i olika genrer. Efter första barnet började hon skriva för barn: fakta, rim, ramsor och skönlitterära berättelser. Har under de två senaste åren byggt upp ett skolbibliotek som i dagarna ska överlämnas till en välutbildad bibliotekarie. Fick Bokjuryns pris tillsammans med illustratören Lisen Adbåge för boken Hästfesten (2013). Varit verksam i styrelsen för BULT i fyra år. För närvarande är hon förbundets representant i mediagruppen för stödkommittén för Dawit Isaak, och arbetar för att stärka förbundets fackliga frågor. Solidaritet, rättvisa och värnandet av litteraturen som kulturbärare är hennes ledstjärnor.

ANNONS

Tre nya ledamöter valdes också in i styrelsen:

Per Wirtén (ledamot). Per Wirtén, född 1958, är författare och journalist boende i Huddinge. Var 1993 en av grundarna till tidskriften Arena, där han också varit chefredaktör. Debuterade 1990 och skrev senast Är vi framme snart? Drömmen om Europas förenta stater (2017). Wirtén är även verksam som föreläsare och moderator, skriver på bland annat Sydsvenskans och Expressens kultursidor samt i Dagens Arena och medverkar ofta i Panelen i Sveriges Radios Godmorgon, världen!

Maria Fagerberg (suppleant). Maria Fagerberg, född 1967 i Nyköping, uppvuxen och bosatt i Linköping, debuterade som författare år 2003 med romanen Svart dam och har sedan dess publicerat ytterligare tre titlar. Hon är gymnasielärare och skolledare med statlig rektorsutbildning. Bor i Linköping, är engagerad i kulturpolitik och är sedan tidigare förtroendevald i förbundet som regionombud. Även medlem i Svenska PEN.

ANNONS

Anisur Rahman (suppleant). Anisur Rahman, född 1978 i Bangladesh, kom till Sverige 2008. Bor idag i Uppsala där han 2009–2011 var en av stadens första fristadsförfattare. Efter flera verk på engelska och bengali debuterade han på svenska med diktsamlingen Sex årstider (2012) och pjäsen Resa i natten (2012). Har medverkat i flera svenska antologier. Rahman är vidare litteraturkritiker och debattör samt grundare av och projektledare för Uppsala litteraturcentrum.

Övriga ledamöter sedan tidigare är: Patrik Lundberg (vice ordf.), Niclas Hval (andre vice ordf.), Ulrika Kärnborg, Carl-Axel Gyllenram, Ing-Britt Björklund, Jörgen Gassilewski, Annelie Bränström-Öhman.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.