Antologin Novellhotellet har som affärsidé att säljas till hotell

Gänget bakom Novellhotellet. Saknas gör Helene Lindholm. Foto: Privat

Sju författare med helt olika stil i samma antologi – Novellhotellet är en samling noveller framtagen för att hotell ska kunna ge sina gäster en läsvärd gåva.

Det var under en skrivarkurs i London som flertalet av de sju författarna Helen Lindholm, Ewa Broberg, Ann Hempel Pertmann, Jan-Eric Boo, Elisabeth Öhman, Ulrika Amador och CT Karlsson först möttes. Stämningen som uppstod mellan dem blev så god att de bestämde sig för att fortsätta hålla kontakten när kursen var slut – ett beslut som visade sig bli produktivt.

– Det var sommaren 2016 som vi först träffades, säger Ulrika Amador. Sedan träffades vi igen på Skriva 2016 och vid lite olika events samma år. På ett av dem var det någon av oss som kläckte idén om en novellsamling som kunde heta Novellhotellet, varpå jag föreslog att vi skulle skriva på tema hotell. Det var i det ögonblicket vi insåg att hotell kanske faktiskt skulle kunna vara intresserade av det här och på den vägen är det.

ANNONS

Novellhotellet är tänkt att rikta sig till en bred publik – hotellen ska kunna ge den till sinagäster som gåva och glädja så många som det bara går. Den röda tråden hotelltemat tillför en rolig metaeffekt, men i övrigt skiljer sig novellerna helt från varandra eftersom varje författare har tagit sig an ämnet på sitt eget sätt.

– Förhoppningsvis gör det att alla kan hitta någonting som de tycker om att läsa, säger Ulrika. Alla novellerna kommer från olika genrer: erotik, deckare, kärlek, ja sju olika helt enkelt. Eftersom samlingen är liten passar den bra om man bara stannar en natt, inte har orken att börja läsa en bok men ändå vill få en kort stunds god läsning innan man somnar.

För att presentera sin idé för kunderna tryckte författarna till en början upp 100 provexemplar och gjorde en klassisk dörrknackning på hotell runt om i Sverige. Fem av hotellen, både små, privatägda och sådana som tillhör en större kedja, har hittills nappat och köpt in den och några bokhandlare, bland annat English bookshop i Uppsala har sagt sig intresserade.

ANNONS

– Vi tycker att vi har fått en positiv respons på initiativet, säger Ulrika. Vi har gjort en engelsk och en svensk version och funderar på att göra en e-bok och lägga på Amazon. När de första antologierna kom från tryckeriet fick först och främst de hotell som beställt sina exemplar. Nu finns den att köpa även för allmänheten och självklart för fler hotell att beställa hem.

De sju författarna hoppas att kunna sälja in konceptet till ännu fler och ser egentligen inga gränser för hur stort det skulle kunna bli – antalet hotell i världen är många. Samtidigt filar författarna nu på en uppföljare som fortsätter på hotelltemat men också på något sätt blandar in vatten i varje novell.

– Eftersom vi är författare allihop är detta ett projekt som vi jobbar med när vi har tid men det är ett jättetrevligt sätt att arbeta tillsammans på, säger Ulrika. Dessutom har många blivit förtjusta i omslaget till boken som också ska få bli en story i sig.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

Novellhotellet ges ut på Marwa förlag och den andra boken i serien beräknas vara klar i början av 2019.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.