David Lagercrantz och Tony Cronstam vinner Stora e-bokspriset

David Lagercrantz, vinnare av det stora e-bokspriset 2018 i vuxenkategorin och Tony Cronstam, vinnare av barnkategorin. Foto: Cato Lein (Lagercrantz) och Privat (Cronstam).

Bladvändare är ett begrepp även inom digital läsning. Nextorys nyinstiftade Stora e-bokspriset går till den bok som fångat läsarna och fått flest att läsa från första till sista sidan. Premiärvinnare: David Lagercrantz och Tony Cronstam.

– Med vår digitala boktjänst vill vi öka läsandet. Att instifta det Stora e-bokspriset känns helt naturligt för oss. Vi utgår från vilken berättelse som har varit den mest fängslande – hela vägen fram till sista sidan. I och med att konsumtionen av böckerna skett digitalt kan vi få helt nya insikter kring läsande och läsbeteenden. Detta är framtidens sätt att kora vinnare, säger Shadi Bitar, grundare och vd Nextory, i ett pressmeddelande.

Den digitala boktjänsten Nextory har alltså instiftat det Stora e-bokspriset vars syfte är att lyfta vikten av LÄSANDET. Utnämningen är unik. Den bok som är den största bladvändaren, det vill säga den bok som i störst utsträckning fångat läsarna från ”pärm till pärm”, vinner. För att vara med och tävla gällde att boken har påbörjats av minst 500 kunder. Till skillnad från topplistor för fysiska böcker som mäter försäljning är det möjligt för aktörer som Nextory att mäta det faktiska läsandet, inte bara nedladdning av boken. För första gången i Sverige får vi alltså reda på vilken berättelse som har fångat flest läsare – hela vägen fram till sista sidan.

Priset består av ära och erkännande i form av ett diplom. Vinnarna erhåller dessutom en summa på 10 000 kronor och får välja att behålla pengarna eller skänka pengarna till valfri organisation.

Bladvändarna – de mest fängslande böckerna 2017

I vuxenkategorin går priset till Mannen som sökte sin skugga av David Lagercrantz. Det är den femte boken i Millenniumserien och utgiven av Norstedts, där David Lagercrantz bygger vidare på den spännande berättelsen om Lisbeth Salander. Den har legat högt på alla topplistor – oavsett format – under hösten.

– Jag tror högtidligt på boken, men jag tror också att boken ständigt måste söka nya format, och därför är jag särskilt glad över det här priset, säger David Lagercrantz.

I barnkategorin går vinsten till Snipp och Snopp: Lika eller olika? av Tony Cronstam. I bilderboken, som är utgiven av Idus förlag, förmedlar Tony Cronstam i text och bild på ett enkelt men träffsäkert sätt budskapet om styrkan av olikheter.

– Det här är ju den finaste kategorin någonsin, jag blir glad som ett barnkalas. Extra kul att det blev för en bok som känns extra viktig för mig, säger Tony Cronstam.

Nu är det hög tid att ge eböckerna samma uppmärksamhet som ljudböckerna hittills har fått. Under 2017 ökade försäljningen av just digitala eböcker dubbelt så mycket som ljudböckerna gjorde, menar Nextory.

Från att förlag tidigare haft en känsla av att en viss bok har bladvändarkvalitet, att den griper tag i läsarna på första sidan och sedan aldrig släpper greppet, så kan vi nu med hjälp av digitalt läsande mäta och få bekräftat inte bara vilka böcker som faktiskt är bladvändare. Alternativt få veta exakt var i boken man tappar majoriteten av de läsare som inte slutför boken.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL