I höst släpps Stephen Hawkings sista bok på den engelska marknaden

I höst släpps Stephen Hawkings sista bok.

Stephen Hawking arbetade med det sista på en ny bok när han gick bort i mars i år, och nu är det klart att den ges ut under hösten 2018. Ur innehållet nämns allt från förklaringar av tidigare teorier till outgivna personliga reflektioner.

Det är nu klart att förlaget John Murray kommer att publicera Stephen Hawkings Brief Answers to the Big Questions, som alltså är boken han jobbade med när han dog. Boken uppges innehålla alla hans bästa och mest lättillgängliga svar på de stora frågorna, tillsammans med en del filosofiska funderingar från hans personliga arkiv.

Här avhandlas bland annat flera av hans fantastiska upptäckter, men det djupdyks också i olika frågor som rör universums födelse, svarta hål, utomjordingar och vikten av att mänskligheten koloniserar andra planeter i framtiden.

Boken var aktuell för förhandlingar redan när Hawking gick bort och dödsboet har valt att gå vidare med texterna, som organiserats i fyra olika delar: Varför är vi här? Kommer vi att överleva? Kommer teknologin att rädda oss eller förgöra oss? Hur kan vi blomstra?

Lucy Hawking säger att Stephen Hawking själv verkligen älskade den här nya boken.

– Att kommunicera var så viktigt för vår pappa under hela hans liv, säger hon till The Bookseller. Vi ser den här boken som en del av hans arv, där han samlat tankar, humor, teorier och skrifter i en och samma fina bok.

Idén till boken kom enligt Hawkings agent till för att besvara alla frågor som Hawking fick av människor titt som tätt. Ofta undrade folk om de stora, universella teorierna, som de ville ha besvarade på ett lättbegripligt sätt. Det var därför han började skriva ner svaren inför den här boken.

En viss del av inkomsterna från verket kommer att gå till Stephen Hawkings fonder och till fonder som arbetar med motorneuronsjukdomar.

Hawking, som själv led av sjukdomen ALS sedan 20-årsåldern, gavs när han fick diagnosen bara två år att leva. Så blev det inte, även om han blev gradvis sämre fram till sin död i mars 2018. Då satt han sedan länge i permobil och talade via talsyntes. Han blev 76 år gammal.

Mest känd var han för allmänheten genom sin bok A Brief History of Time (på svenska Kosmos – en kort historik), som har sålts i fler än 13 miljoner exemplar över hela världen.

I en kommentar från förlaget säger man:

– Stephen Hawking gjorde mer för vår förståelse kring gravitation, rymd och tid än någon annan gjort efter Einstein. Han var också en stor kommunikatör som visste hur han skulle förenkla och popularisera sina teorier. Vi känner oss ödmjuka inför uppgiften att publicera hans sista bok och sprida den till läsarna.

Och visst är vi på Boktugg nyfikna på vilket svenskt förlag som plockar upp rättigheterna, eller redan har dem … Vi har sökt flera förlag, utan att få bekräftelse.

Att boken blir en stor framgång står väl klart utan tvivel.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL