fbpx

Natur & Kulturs debattbokspris 2018 går till Åsa Erlandsson

Författaren och journalisten Åsa Erlandsson får Natur & Kulturs debattbokspris 2018 för boken Det som aldrig fick ske. Foto: Håkan Elofsson/Natur & Kultur

Åsa Erlandsson tilldelas Natur & Kulturs debattbokspris om 250 000 kronor för sin bok Det som aldrig fick ske, som presenterar ny information om och problematiserar bilden av skolattentatet i Trollhättan 2015.

Journalisten och författaren Åsa Erlandsson blev i höstas prisad med Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare för sin bok Det som aldrig fick ske: Skolattentatet i Trollhättan (Norstedts). Nu tilldelas hon ännu ett prestigefyllt pris: Natur & Kulturs debattbokspris.

Reportageboken Det som aldrig fick ske handlar om attentatet på Kronans skola i Trollhättan 2015, då den 21-årige Anton Lundin Pettersson mördade tre personer och skadade en allvarligt med ett långt, skarpslipat svärd. Polisen var snabbt på plats och sköt Anton Lundin Pettersson, som avled samma dag. Åsa Erlandsson skrev ett reportage om dådet i Svensk Polis (där hon är redaktör) som ledde till att Norstedts bad henne att skriva en bok.

ANNONS

Boken hölls hemlig in i det sista före utgivning, på grund av att förlaget inte ville att innehållet skulle läcka ut. Den innehåller nämligen nya, unika faktauppgifter som attentat som tidigare inte varit kända. Boken bygger på omfattande research och intervjuer, dels med människor som aldrig tidigare uttalat sig offentligt.

Juryns motivering lyder: ”Åsa Erlandsson tilldelas Natur & och Kulturs debattbokspris 2018 för att hon med Det som aldrig fick ske ger oss berättelsen om hur ensamhet, psykisk ohälsa och socialt utanförskap, i kombination med en normaliserad främlingsfientlighet, formade gärningsmannen bakom skolattentatet i Trollhättan. Erlandssons uthålliga research och intervjuer både fördjupar och problematiserar bilden av attentatet – liksom av hur myndigheter och media hanterade det.”

Natur & Kulturs debattbokspris är Sveriges största debattbokspris och instiftades 2008. Prissumman på 250 000 kr tilldelas årligen en författare till en svensk fackbok som bidrar till att fördjupa samhällsdebatten. Prisutdelningen äger rum onsdagen den 4 juli, kl. 13.00 i Krukmakarens hus i Visby, då det även arrangeras ett seminarium.

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.