fbpx

Dagen då hela Sverige byter böcker

Alexandra Davidsson, generalsekreterare för Medveten konsumtion. Foto: Daniel Söderberg/www.greenpix.se

Stora bokbytardagen infaller årligen den 16 maj. Det är en chans för böcker att byta ägare och för läsare att få ny inspiration. Bokbytarstationer finns över hela landet och alla är registrerade på initiativets sajt.

– Läs- och skrivkunskaper minskar i samband med den digitaliserade världen och forskning visar att bara böcker finns omkring oss så ökar läskunnigheten, säger Alexandra Davidsson, generalsekreterare på Medveten konsumtion.

Initiativet Stora bokbytardagen grundades av Ida Torkkeli och Joakim Karlsson år 2009, och från och med 2017 samordnas dagen av Medveten konsumtion. Det är en ideell och obunden förening som verkar för ett mer hållbart samhälle genom att inspirera människor att konsumera lite mer medvetet. Förutom Stora bokbytardagen arrangerar föreningen bland annat Återvinningsfesten som är Nordens största loppis.

ANNONS

– Bokbytande kan inspirera till med läsning! Man kommer dit med en bok och kommer hem med en annan, men dessutom blir det ofta så att man snackar med andra som är där och tipsar varandra om böcker. Så det blir ett sätt att träffa likasinnade och på det viset skapar bokbytardagen ett samtal om litteratur, säger Alexandra.

Amanda Bengtsson, projektledare på Medveten konsumtion, vid en bokbytarstation 2017.

Stora bokbytardagen utgår ifrån fyra olika värdegrunder: öka läskunnigheten, integration, delta i delnings och cirkulär ekonomi, skapa mötesplatser mellan människor.

Än så länge är drygt 70 bokbytarstationer registrerade, men förhoppningen är att det ska bli fler än förra årets 110 stycken. Vissa stationer anordnar bara bokbyte just den 16 maj, medan andra håller öppet hela veckan.

ANNONS

Vilka är det som är intresserade att vara med?
– Det är väldigt olika, vi anordnar till exempel en bokbytarstation i Hornstulls galleria och det finns stationer på återvinningscentraler, studieförbund och kulturhus. Men biblioteken är vanligtvis snabba på att hoppa på.

Hur försöker ni nå ut med information om dagen?
– Stora bokbytardagen är ett ganska upparbetat evenemang vid det här laget, men vi sprider information via olika sociala medier och pressmeddelanden.

Bonnierförlagen är en av sponsorerna (de övriga är Studiefrämjandet och Hornstulls galleria). Tidigare har andra förlag varit med, men inte i år.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Bonnierförlagen har varit med nästan från början, de tycker att det är ett bra initiativ. De stödjer det inte ekonomiskt, men de kan bidra med författare som besöker stationerna så att det blir lite mer av en eventkänsla. Man kan tycka att det är lite kontroversiellt att ett förlag vill vara med och stödja dagen, men de vill ju också bidra till att öka läskunnigheten och intresset för litteratur, säger Alexandra.

Den som är sugen på att byta böcker kan leta upp en bokbytarstation här. Lite olika regler gäller för de olika stationerna, så läs på innan du ger dig ut.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.