Tio bra böcker för dig som är gravid eller precis har fått barn

Tips och råd kan man aldrig få för många av - särskilt inte när det handlar om barn ...

Vi vet att det kan kännas stressigt när man väl befinner sig i situationen. Därför samlade vi ihop tio böcker med goda råd om graviditeten och det tidiga föräldraskapet. Som nybliven förälder kan det vara skönt att få lite tips på vägen.

Nej, det går inte att förbereda sig helt och hållet, hur man än gör. Men det skadar förstås inte att försöka läsa på lite innan det där lilla livet möter världen. Och faktum är att det aldrig funnits så mycket bra läsning för nyblivna föräldrar och er som väntar barn – oavsett vinkel eller ämne kan ni hitta läsnyttigt material överallt på topplistorna.

För att göra det lite enklare för er har vi plockat upp ett par av böckerna som vi vet att många läser just nu, och har nytta av. Det kan handla om allt från allmänna råd om graviditeten till hur man bäst gör med maten, när det väl är dags.

Ta det från en som vet – jag läste allt jag hittade innan min dotter föddes.

Boktuggs tips för gravida och nyblivna föräldrar

1. Att föda : en barnmorskas tankar, råd och erfarenheter

Vad händer i min kropp när jag föder? Vilka känslor kan en förlossning väcka? Vad är en normal förlossning? Hur hanterar jag den enastående erfarenhet som en förlossning är? I sin bok Att föda, som nu utkommer i en fjärde reviderad och utökad utgåva, sammanfattar chefsbarnmorskan Gudrun Abascal sina erfarenheter efter snart fyrtio år inom förlossningsvården. Här beskrivs födandet både ur ett existentiellt och ett fysiskt, biologiskt perspektiv.

Att föda är en vägledning som personligt och informativt berättar om hur en förlossning går till och hur man på bästa sätt förbereder sig. Gudrun Abascal väjer inte för de svåra frågorna utan berättar rakt och enkelt om bland annat förlossningsrädsla, smärta och smärtlindring. Nytt i denna fjärde upplaga är bland annat det utökade kapitlet om kejsarsnitt. Boken innehåller också många personliga förlossningsberättelser, en genomgång av hur man läser en förlossningsjournal och instruktiva teckningar av konstnären Anna Höglund.

2. Med känsla för barns självkänsla

”När du skäller på mig, mamma, är det svårt för mig att älska mig själv.”

Så löd rubriken på ett inlägg som jag skrev på min blogg vid ett tillfälle. I inlägget beskrev jag ett samtal som jag hade haft med min sjuåriga dotter, där jag frågade henne om hon älskade sig själv. Hon svarade att hon oftast gjorde det, men att hon kände sig dum när jag pratade med arg röst till henne och ’när jag känner mig dum är det svårt för mig att älska mig själv’.”

Den här boken handlar om självkänsla. Om hur den naturligt finns i våra barn, och hur vi kan handla för att uppmuntra den. Självkänsla är den plattform utifrån vilken många andra egenskaper utvecklas. Barn med sund självkänsla accepterar och gillar sig själva, de lyssnar på sina egna och andras känslor och behov, de höjer sin röst mot orättvisor, vågar gå sina egna vägar i livet, tar ansvar för sina misstag, tar kritik på ett konstruktivt sätt. Och de vet att de duger för den de är och inte för sina prestationer.

3. Föda utan rädsla

Allt fler kvinnor upplever en stark rädsla inför sin förlossning. Samtidigt är den svenska förlossningsvården säkrare än någonsin för både mor och barn.

Susanna Heli har arbetat med att ge födande kvinnor kraft och stöd under hundratals förlossningar. Här har hon valt ut sina fyra mest effektiva verktyg som hjälper dig att undvika stress och rädsla. Med andning, avspänning, röstenoch tankens kraft leds du bort från rädsla och mot trygghet och kraft. Verktygen är enkla och kan användas under födandets alla skeden. De gör förlossningen till en stärkande och positiv upplevelse både för den födande kvinnan och för hennes partner.

Föda utan rädsla passar dig oavsett om du är förstföderska eller omföderska, om du väljer att ha bedövning eller föda helt utan smärtlindring, om du är mycket rädd eller bara vill vara förberedd.

Föda utan rädsla

Föda utan rädsla

  • Förlag: Bonnier Existens
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2009-08-04
  • ISBN: 9789174270037

4. Pappalogi

Pappalogi är den omistliga handboken för alla nyblivna eller blivande pappor. Här får de flesta frågor svar och här finns det praktiska, kloka och moderna råd för situationer som möter en nybliven pappa genom graviditet, förlossning och föräldraledighet. Boken innehåller personliga betraktelser kring papparollen, intervjuer med både pappor i vardagen och experter inom olika områden inom föräldraskap, samt mängder med hårda fakta, såsom graviditetskalendrar och råd från barnmorskor.

Boken tar upp den tidiga graviditetens dilemman. När berättar man? När vågar man vara glad? Och följer sedan med under de fyrtio veckorna fram till förlossningen. Här finns tips om hur man förbereder sitt hem för barnet, varningar för överilade inköp man bör avstå ifrån och andra mer besvärande faktum såsom pappors viktuppgång under graviditeten.
Under den första tiden efter barnets födelse avlivas myten om att pappan endast är en hjälpande hand som bär tunga föremål och storhandlar. Här beskrivs alla de starka känslor det tidiga föräldraskapet innebär men också handfasta och praktiska tips som gör vardagen lättare med ett spädbarn.

Under tiden fram till inskolning på förskola blir boken ett stöd i att skapa rutiner och få flyt under de ofta ganska hektiska dagarna som lite missvisande kallas föräldraledighet.
Pappalogi tar även upp frågor om hur man stärker parrelationen under de prövningar som sömnlöshet, sjukdomsperioder och mammiga barn kan skapa. Den ger också förslag på hur man etablerar ett jämlikt föräldraskap och skapar utrymme igen för sexualiteten.

5. Fem gånger mer kärlek : forskning och praktiska råd för ett fungerande familjeliv : en bok till föräldrar med barn mellan 2 och 12 år

Fem gånger mer kärlek, eller med andra ord: att ge sina barn fem gånger så mycket positiv uppmärksamhet som tjat, tillsägelser och gränssättning är ett förhållningssätt som ger stor utdelning! Den här boken visar hur man som förälder gör detta. Det är en handfast och konkret guide med väl förankrad forskning i ryggen och ett pedagogiskt upplägg med både exempel och övningar.

Principerna kommer från KBT, och bygger på tilllämpad forskning om föräldraskap. Bokens kapitel utgår från olika teman på vanliga problem som de flesta föräldrar upplevt. Därefter följer övningar som steg för steg ger dig som förälder en ny färdighet och insikt.

Boken riktar sig i första hand till föräldrar som har barn mellan 2 och 12 år.

6. Praktika för blivande föräldrar : gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund

När du väntar barn räcker det inte med alternativa fakta. I Praktikan varvas medicinska fakta om alla viktiga delar av graviditet och spädbarnstid med att professor Agnes Wold och barnläkare Cecilia Chrapkowska röjer i den djungel av råd om hygien, städning, amning, infektioner, vaccinationer och alkohol som väller över dig som blivande förälder. Det är inte så svårt. I Praktikan lär du dig allt du behöver för att ge barnet och dig själv bästa möjliga start i livet.

Dags att spräcka myterna runt föräldraskap och spädbarnsvård! Agnes Wold och Cecilia Chrapkowska röjer i den djungel av välmenande råd om allt från hygien, städning, amning och infektioner till alkoholkonsumtion och vaccinationer som väller över den nyblivna föräldern. Praktikan innehåller praktiska tips, vetenskapligt verifierade sanningar och stridbar feminism riktad till alla föräldrar, oavsett kön och familjekonstellation.

7. Stora boken om barn : att vänta & föda – barnets första sex år

Stora boken om barn har med rätta beskrivits som trygghet mellan två pärmar. Genom att ständigt uppdateras och granskas har den lyckats behålla sin position som det svenska standardverket om barn och föräldraskap.

Nyblivna föräldrar har funnit ovärderlig kunskap i boken som blivit en del av många nya familjers vardag, från att vänta och föda till skolstart. Här kan vi hitta det mesta vi behöver veta om barn. Det handlar om graviditet och förlossning, nyföddhetstiden och barnets första år, barnets inre utveckling och mognad upp till sexårsåldern, sjukdomar och allergier, utrustning, försäkringar och familjerätt. Vi får också läsa om utmanande trotsperioder, den viktiga leken och att få syskon.

I år är det över 20 år sedan boken gavs ut för första gången. Den hyllades snabbt som en bibel för föräldrar . Ett trettiotal experter på alltifrån allergi och psykologi till amning och konsumenträtt involveras i att hålla boken ständigt uppdaterad. Genom åren har även experter i form av småbarnsföräldrarna själva fått tycka till om innehållet, vilket bland annat har lett till nya kapitel om trots, flaskmatning och barnens utveckling. Resultatet är den mest moderna och omfattande boken om barn som finns i Sverige.

8. Ebbas gravidbok : den enda guiden du behöver

Hur stillar jag gravidsuget? Gravidglow, finns det på riktigt? När ska jag berätta, tidigt eller sent? Vilken olja är bäst för den växande magen? Hur bygger jag upp en vinnande gravidgarderob? Får man bada bastu? Och hur påverkar graviditeten förhållandet, kärleken och min ekonomi?

Ärligt, personligt och konkret går journalisten, författaren och 2-barnsmamman Ebba Kleberg von Sydow (som tidigare skrivit flera böcker om mode och livsstil) igenom allt som rör sig i en blivande mammas huvud. Från oro, illamående och sömnlösa nätter till längtan, lycka, gråtattacker, den bästa gravidträningen och den nya kroppen.

Mammor i olika åldrar och situationer berättar öppenhjärtigt, med humor och värme, om sina upplevelser. Med hjälp av ledande experter inom exempelvis gravidyoga, hälsa, hudvård och träning, guidas läsaren också i djungeln av myter, husmorsknep, sant och falskt. Dessutom, den ultimata listan på babyprylarna du behöver – och de som är helt överflödiga…

Denna livsstilsguide ger också utrymme för mamman att fylla i sina egna tankar och upplevelser under dessa unika nio månader, när livet plötsligt förvandlas till en känslomässig bergodalbana av förväntan, frågetecken och ett enormt behov av tips och råd från andra. Ett måste för alla blivande mammor – garanterat fritt från pekpinnar!

9. Vattnet går : att vänta och föda barn och den första omtumlande tiden med din bebis

Få perioder i livet väcker så många frågor som en graviditet och den första tiden med en bebis. Hur länge ska jag må illa? Hur ska förlossningen gå? Hur blir jag som förälder? Glädje och förväntan blandas med oro och nervositet. Vattnet går ger svar på många av de funderingar man som blivande eller nybliven förälder kan ha. Barnmorskan Gudrun Abascal, med mångårig erfarenhet av förlossningsvården, bidrar med sin expertis och journalisten och bloggaren Nina Campioni, grundare av podcasten Vattnet går, berättar personligt om sina erfarenheter.

Boken tar bland annat upp graviditetens olika krämpor, träning under och efter graviditeten, vilka gravidplagg som är värda att investera i, förlossningen, vad man gör om man inte hinner in till sjukhuset i tid, de första dygnen med en nyfödd bebis och hur man vårdar relationen till sin partner mellan bebisgos och blöjbyten. Boken vänder sig både till den gravida kvinnan, partnern och andra närstående.

Nina Campioni är modeskribent, författare och journalist som bland annat har varit moderedaktör på Aftonbladet och jobbat på Sveriges Radio, främst P3. Sedan 2014 driver hon podcasten Vattnet går, där hon samtalar med olika personer om att vänta och föda barn. Sedan 2008 driver hon också en populär blogg på Elle. Nina bor i Stockholm tillsammans med sin man och två barn.

Gudrun Abascal har arbetat som barnmorska i över 45 år. Hon har under hela sin karriär strävat efter att förbättra förlossningsvården i framför allt Stockholm, men också i hela Sverige. För detta fick hon S:t Eriksmedaljen 2006. Gudrun har varit initiativtagare till två förlossningskliniker i Stockholm, BB Stockholm och BB Sophia. Hon undervisar blivande barnmorskor och har skrivit ett flertal böcker. Gudrun jobbar även med att hjälpa kvinnor som lider av förlossningsrädsla.

10. Lofsans mammaträning : skapa formen med kompletta träningsprogram

Att föda barn är en av de mest omvälvande upplevelserna i en kvinnas liv. Allt förändras – naturligtvis kroppen och rutinerna, men också hela livet. Att ta hand om sig blir också därför ännu viktigare.

Lofsans mammaträning – skriven av den erfarna PT:n Lovisa ”Lofsan” Sandström – är den första träningsboken som ser helheten i en nybliven mammas liv, och som kombinerar konkreta, effektiva träningsprogram med frågor om mammarollen och livsförändringar.

I tydliga och utförliga träningsprogram med avstamp i vad som händer i kroppen under graviditeten och efter förlossningen, guidar Lovisa oss till hur vi tränar säkert, skadefritt och i en lämplig takt. En bok för dig som vill bli en stark och stolt mamma på dina egna villkor.

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL