Ny app-trend i Asien: läs eböcker 10 minuter varje dag

Många pendlare i Shanghai läser eböcker på sina mobiltelefoner. Foto: fotokon, iStock.

Miljoner kineser läser eböcker i mobilen. En ny trend är appar som hjälper användarna att läsa tio minuter per dag och slutföra flera böcker på 100 dagar.

Det är inte ovanligt att pendla 30-60 minuter enkel resa för dem som bor exempelvis i Shanghai. Och många av pendlarna använder en del av tiden till sina mobiler och faktiskt att läsa eböcker, enligt Shine.cn som intervjuat 26-årige Shu.

Mint Reading är en av flera läsappar som varje dag erbjuder innehåll via WeChat. På bara tio minuter läser de flesta 1000 ord som är den dagliga dosen.

ANNONS

Längre böcker bryts alltså ner i fragment, något som passar dagens livsstil där många är vana vid att se korta Youtube-klipp eller läsa blogginlägg och liknande.

Eböckerna är framför allt på engelska och kompletteras med förklaring av svåra ord. På bara 100 dagar kan användarna ofta hinna med att läsa 3-4 engelska klassiker.

Det är inte heller några gratistjänster, merparten tar betalt och erbjuder i gengäld bonus till de läsare som klarar sin uppgift, exempelvis att slutföra en bok inom perioden 100 dagar.

ANNONS

Enligt iResearch läste över 340 miljoner kineser eböcker i mobiltelefonen förra året. Enligt en annan undersökning läste 73 procent av de vuxna kineserna på nätet eller i mobiltelefoner under 2017 (en ökning med 4,8 procent).

Om detta är en trend som kommer till Sverige låter vi vara osagt. Men 1000 ord är en ganska normal kapitellängd i många spänningsromaner.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till åtta böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.