Bokförlaget Tranan får två nya delägare

Styrbjörn Gustafsson, förläggare på Tranan, med de nya delägarna David Karlsson och Per Brodén. Foto: Bokförlaget Tranan

Per Brodén från den litterära e-tidskriften Dixikon och David Karlsson från Bokförlaget Korpen går in som nya delägare av Tranan. Styrbjörn Gustafsson blir kvar som förläggare.

Styrbjörn Gustafsson har drivit förlaget Tranan sedan 1997. Han säger nu i ett pressmeddelande:

– Med ålderns rätt har jag börjat se mig om efter samarbetspartners, och nu funnit dem. Jag är glad över denna lösning med Per och David. Den möjliggör att Tranan med förnyad kraft kan bredda och fördjupa sin satsning på kvalitetslitteratur. Obalansen mellan olika språkområden inom den översatta skönlitteraturen består i vårt land. Den anglosaxiska dominansen är fortsatt överväldigande, samtidigt som globaliseringen och maktförskjutningar tilltar.

ANNONS

Tranan förstärks nu med två nya delägare, David Karlsson och Per Brodén, och Styrbjörn blir kvar i sin roll som förläggare.

David Karlsson är förläggare vid Bokförlaget Korpen och en av grundarna av Nätverkstan Kultur i Göteborg. Han menar att bokbranschen befinner sig i en spännande omvandling, inte minst vad gäller den digitala utvecklingen.

– I detta läge är det viktig att små och vitala aktörer samverkar, säger David Karlsson. Jag ser flera samarbetsmöjligheter mellan Tranan, Dixikon och Korpen. Möjligheterna är stora, och på flera sätt är små aktörer bättre rustade att tillvarata dessa än många av de större.

ANNONS

Per Brodén är grundare av den litteraturorienterade webbtidskrift Dixikon.

– När Dixikon startade 2004 var mottot ’Mest om utländsk litteratur’ och målet att introducera oöversatt och okänd litteratur, säger Per Brodén. Att gå vidare med denna ambition tillsammans med Tranan känns som en fantastisk möjlighet. Tillsammans kan vi stärka den utländska litteraturens ställning i Sverige.

Enligt Per lanserar Tranan inom kort en ny sajt med egen nätbutik, och nya samarbeten planeras med såväl läsare som bokhandlare.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

Tranan har sedan 1992 gett ut närmare 300 titlar, främst från utomeuropeiska språkområden. Idag ger förlaget ut ungefär 25 nya titlar om året.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.