Årets Bok och Hav i Karlskrona breddar det internationella samarbetet

Guðrún Garðarsdóttir Foto: copyright atelier HALEWIJN

Festivalledningen för Karlskrona internationella litteraturfestival vill vara en global och jämlik mötesplats med litteraturen som besökarnas gemensamma nämnare. 

Den 10-13 maj är det åter dags för litteraturfestivalen Bok och Hav. Det var för ett år sedan som Karlskrona på ett initiativ av författaren Katarina Mazetti fick litteraturfestivalen som har tonvikt på att vara internationell och gränsöverskridande.

Nu vässar andra upplagan av festivalen önskan om att vara en skapare av interkulturella utbyten och samarbeten ytterligare. Med Estland, Lettland och Litauens självständighetsförklaring 1918 i kikaren är årets huvudtema just 1918 vilket enligt festivalledningen drar uppmärksamheten till Europa, de nordiska grannländerna Norge och Island samt den utvecklade nordiska regionen med Estland, Lettland och Litauen och resten av Östersjöregionen.

ANNONS

I år medverkar sju internationella kulturutövare: Steinunn Sigurðardóttir författare (Island), Inga Abele författare (Lettland), Giedrè Kazlauskaitè författare (Litauen), Arne Hugo Stølan poet (Norge), Juris Kronbergs översättare från lettiska till svenska och John Swedenmark översättare från isländska till svenska.

 

Eva Norling är tillsammans med Guðrún Garðarsdóttir projektledare för årets litteraturfestival i Karlskrona.

Festivalen projektleds av Eva Norling och Guðrún Garðarsdóttir. De menar att den internationella satsningen tillgängliggör utländsk litteratur och författarskap för en svensk publik. Dessutom skapar det mötesplatser mellan inhemska besökare och internationella författare samtidigt som det visar upp ett levande och öppet demokratiskt samhälle som vågar vara gränsöverskridande.

– Världsarvet Karlskrona blir en internationell mötesplats för författare från Sverige och Norden med stark tonvikt på Östersjöns demokrati och natur, säger Gudrun. På programmet står 34 medverkande och 50 programpunkter. I årets tappning blir den nyss återinvigda Fredrikskyrkan ett nav för festivalen med repertoarserien Musiken möter poesin – en symbol för öppenhet, kreativitet och kulturell mångfald.

ANNONS

Till eventen i Fredrikskyrkan är alla välkomna och inträdet är fritt. Till de övriga programpunkterna krävs ett festivalpass som kan köpas online på Nortic.se eller hos Karlskrona turistbyrå. Festivalledningen arbetar mycket aktivt för att spegla mångfald bland de inbjudna författarna och publiken kommer kunna välja från en bred repertoar där alla åldrar och olika etniciteter är representerade liksom en jämn fördelning mellan könen.

– 18 kvinnor och 16 män medverkar och hbtq-perspektivet är deklarerat av flera av de medverkande, säger Gudrun. Dessutom har vi ett brett urval av teman och författarskap, och i möten och krockar mellan dessa växer festivalen och dess breda målgrupp: allmänheten.

Deltagande författare vid Bok och Hav 2018 i urval:

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

Stefan Edman
Karin Gafvelin
Katarina Mazetti
Johannes Anyuru
Anna Jörgensdotter
Ola Larsmo
Horace Engdahl
Per T Ohlsson
Anne Swärd

Se programmet här eller få mer allmän information på Bok och Havs hemsida

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.