Carola Hansson får Selma Lagerlöfs litteraturpris 2018

Författaren Carola Hansson vid Selma Lagerlöfs skrivbord i biblioteket på Mårbacka. Foto: Kjell Sundström

Selma Lagerlöfs litteraturpris tilldelas i år romanförfattaren Carola Hansson. Priset delas ut lördagen den 11 augusti på Sunne bibliotek under kulturveckan i Sunne.

Carola Hansson prisas för sitt författarskap med Selma Lagerlöfs Litteraturpris. Hon debuterade 1983 med Det drömda barnet och har sedan dess publicerat ytterligare tio romaner, bland dem genombrottsromanen Andrej (1994) och Den älskvärde (2000). Senast utkom Masja (2015).

Motiveringen lyder: ”För ett författarskap som skapar en diktvärld där dröm slår över i verklighet, där verklighet slår över i dröm. Diktvärldens villkor heter förlust, exil; dess motor är det sökande som skapar mening just genom att söka mening.”

ANNONS

Selma Lagerlöfs litteraturpris delas ut av en stiftelse med samma namn. Den har sitt säte i Sunne och bildades 1983 av Sunne kommun, dåvarande Hotell Selma Lagerlöf och Fryksdalens Sparbank. Stiftelsen avser att främja författarskap i Selma Lagerlöfs anda genom att dela ut ett litteraturpris till författare för ett eller flera verk på svenska språket.

Tidigare pristagare är bland annat Lars Norén, Sara Stridsberg, Stewe Claeson, Lotta Lotass, Kjell Johansson, Klas Östergren, Ellen Mattson, Jan Lööf, Lars Gustafsson, John Ajvide Lindqvist, Barbro Lindgren, Lars Jakobson, Birgitta Stenberg, Sigrid Combüchen, PC Jersild, Peter Englund, Agneta Pleijel och Torgny Lindgren.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

ANNONS

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.