Nättidningen Lovestory börjar med homeparties hemma hos Malmöförfattare

Gäster på Lovestorys homepartypremiär. Foto: Lovestory

Med homeparties som ”finkulturens” nya arena vill Lovestory skapa plattformar för litterära möten i verkliga livet. Premiären skedde hemma hos författaren Anna Axfors.

Igår var det premiär för nättidningen Lovestorys nya koncept med homeparties i lokala författares hem. Premiären hölls hos Lovestorys chefredaktör Anna Axfors som nyss släppt sin första diktsamling Jag hatar naturen på förlaget 10TAL Bok. 15 gäster kom hem till Anna och deltog i det två timmar långa homepartyt.

– Det blev jättebra, säger Anna. Vi startade med en kvarts mingel och redan där var stämningen uppsluppen och gästerna kom igång och pratade med varandra. Sedan läste jag högt och därefter blev det mycket frågor och diskussion. Tiden gick fort, vi hade enkelt kunnat hålla på i tre timmar om vi velat.

Deltagare på homepartyt hemma hos Anna Axfors. Foto: Lovestory

Initiativet till homeparties har Lovestory tagit för att skapa nya plattformar för fysiska möten med boken i fokus. Många av gästerna igår var tjejer i 20-30 årsåldern som själva skriver och var nyfikna på allt från skrivprocess till utgivningsmöjligheter:

– Jag tror det här är jättebra om man är ung och vill skriva men inte känner så många författare, säger Anna. Det här är något som jag skulle velat gå på när jag var yngre. Hela Lovestorys koncept är att göra kultur mer lättsmält och idén med homeparties är ett sätt att nå det målet. Det är dessutom en rolig krock att ta in finkulturen i det rum som förknippas mycket med sexleksaker och smink.

Hur var det att bjuda in 15 främlingar till sitt hem?
– Det var lite nervöst först, jag visste inte alls vem som skulle dyka upp, säger Anna. Alla gästerna var föranmälda men det är ändå bara ett namn. Men sedan tänkte jag att det skulle bli bra och det blev det. Det kändes som att deltagarna var nyfikna och glada över att ha blivit inbjudna och det fanns ett stort engagemang bland dem. Många verkade ha förberett frågor som de ställde under samtalet.

Anna Axfors är författare och chefredaktör på nätmagasinet Lovestory. Foto: Charles Ludvig

Redan nu har Lovestory tankar kring hur de ska kunna utveckla konceptet. Det innebär att författare från hela landet deltar och att Lovestory själva ska kunna göra en ekonomisk vinning på eventen.

– Det är tråkigt att ”finkultur” så ofta är ideellt, säger Anna. Samtidigt ska det inte kosta för mycket. Vi har en tanke om att vi på Lovestory ska köpa in författarens bok från förlaget och kunna ge den tillsammans med en goodiebag och hela upplevelsen inklusive snacks, vin och dricka till betalande deltagare.

Är homeparties ett bra sätt för författarna själv att nå ut och möta sina läsare på?
– Jag tror det, säger Anna. Om jag jämför med att hålla ett föredrag på biblioteket upplevde jag en mycket mer intim stämning igår. Det gjorde att gästerna ställde fler frågor och jag själv kände mig trygg inför att öppna upp och gå in djupare på mina personliga svar. Så ja, det känns som ett väldigt bra sätt att möta sina läsare på.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL